Jak vybrat digestoř do kuchyně? Rozhoduje výkon i hluk

Ingrid Špátová
1. 11. 2011 2:49
Odsavače páry pomáhají udržet kuchyni čistou
Foto: Isifa/Thinkstock

V současné kuchyni by měl být odsavač par, tedy digestoř, její samozřejmou součástí. Pomáhá předcházet oroseným dlaždicím, mokrým poličkám či zapařeným oknům. V obchodech jsou k dostání digestoře samostatné, vestavné, komínové, rustikální, podvěsné a další typy, navíc v mnoha provedeních a barvách. Jakou vybrat?

Z materiálu jsou nyní nejoblíbenější nerez a aluminium. Vedle designu je ale třeba vybírat také hlavně podle výkonnosti. Motory by měly mít velikou odsávací sílu a přitom maximálně využít spotřebovanou energii. Mělo by platit, že výkon je asi desetinásobkem objemu místnosti.

Digestoř lze zvolit s odtahem nebo filtrační. Odtahový princip je účinnější díky vnějšímu vývodu, filtrační digestoř se zase dá nainstalovat na libovolné místo v kuchyni. Nasáté výpary z varné desky čistí přes filtry a pouští je znovu do prostoru.

Co se hlučnosti týče, moderní přístroje jsou opatřeny technologiemi, které hluk snižují například díky izolaci motoru. Je dobré vybírat odsavač s označením tichý, který by neměl při nejvyšším výkonu přesáhnout hranici 56 dB.

Dražší digestoře jsou vybaveny displejem, ukazateli, indikátory nebo dálkovým ovládáním.

Digestoře Whirlpool

Jsou vybaveny technologií Perimetr, která zajišťuje nejúčinnější odpařování. Nasátá pára se roztříští o povrch přístroje, je tedy odsávána po celém jeho obvodu. Tak je zajištěna snadná údržba i menší hluk. Příkladem je odsavač AKR 890 Flatscreen, opatřený třemi rychlostmi odsávání a osvětlení čtyřmi halogenovými žárovkami. Pořídit se dá za 21 tisíc korun.
Odsavače Whirlpool s technologií "Šestý smysl" v sobě mají zároveň senzor vlhkosti, teploty a senzor infračervený, díky nimž přístroje dosahují optimálního výsledku.

Digestoře Fagor

Díky technologii Deep Silence zajišťují odsavače firmy Fagor jedny z nejtišších přístrojů na trhu. Hlučnost v zátěži je jen 35 dB.

Digestoře Fagor dokáží také samy regulovat svou funkci, aby neběžely zbytečně dlouho.

Levnější, přesto velmi účinná varianta, je vestavný typ AF2-627 IX. Zhruba za tří tisíce korun nabízí vysoký výkon odtahu, snadnou manuální regulaci i nízkou hlučnost. Motor se vypíná automaticky.

Digestoře AEG

Design spojující nerez ocel a sklo dělá z produktů AEG-Electrolux krásný estetický prvek (digestoře Street a Backstein z kolekce Neue Kolektion).

Systém MaxiFlow využívající třífázový motor se stará o redukci hluku, tichý chod přístrojů a nízkou spotřebu energie.

Díky čidlům ActiveHeat jsou odsavače schopné samy regulovat potřebnou sílu a rychlost odsávání. Digestoře jsou také opatřeny LED diodami pro maximální osvětlení. 

 

Právě se děje

Další zprávy