Čističky a zvlhčovače vzduchu: bude se vám lépe dýchat

Andrea Berniová
10. 12. 2012 10:37
Dýcháte doma nepříjemně suchý vzduch plný nečistot? Můžete to změnit díky zvlhčovačům a čističkám vzduchu
Kupte si čističku vzduchu a bude se vám lépe dýchat
Kupte si čističku vzduchu a bude se vám lépe dýchat | Foto: Aktuálně.cz

Máte pocit, že vzduch u vás doma není zrovna ideální? Může být znečištěný, což není dobré pro vaše zdraví, ale také suchý. Kvůli tomu možná cítíte škrábání v krku, i když jinak nejste nemocní. Dá se s tím něco udělat? Pomohou čističky a zvlhčovače vzduchu.

Čistička vzduchu si poradí i s bakteriemi

Díky čističce vzduchu si můžete užívat prostředí bez škodlivin alespoň doma. Obzvlášť pokud bydlíte blízko průmyslové oblasti, anebo ve velkém městě, kudy denně projede spousta aut, není okolní vzduch ideální. Venkovní ovzduší neovlivníte. Doma ale můžete dýchat čistý vzduch. Čistička vzduchu se vám může hodit i tehdy, když ve znečištěném prostředí nežijete. Hlavně v zimě se totiž nedá příliš větrat, aby zbytečně neunikalo teplo. Můžete tedy vzduch alespoň vyčistit.

Čistička zlepší kvalitu vzduchu v bytě. Vzduch účinně přefiltruje a dokáže ho tak zbavit například virů či bakterií, ale i pylu či zvířecích chlupů. Obzvlášť alergici ji tedy ocení. Nemusíte se bát, že by čistička otravně hučela - seženete i přístroje, které slibují bezhlučný provoz.

Vzduch u vás doma by neměl být příliš suchý

Nezapomínejte vzduch také zvlhčovat. V zimě, kdy téměř neustále topíte, je suchý vzduch v interiéru velmi častým jevem. A co způsobuje? Pálení v krku, ale i neodbytný kašel. Pomohou vám zvlhčovače vzduchu. Zpříjemní vzduch u vás doma buď pomocí proudu vzduchu a odparu, případně rotačními technologiemi či díky ultrazvukovému odparu. Zvlhčovač vzduchu také může mít automatický senzor vlhkosti. U některých modelů je možné zapnutí a vypnutí přístroje nastavit dopředu.

Pokud je naopak vzduch u vás doma vlhký až moc - rosí se vám okna a na vlhkých stěnách vznikají plísně - pořiďte si spíše odvlhčovač vzduchu.

 

Právě se děje

Další zprávy