Chystáte se tapetovat? Poradíme vám, jak na to

Andrea Berniová
17. 8. 2012 7:11
Začnětě úpravou podkladu. Možná budete muset odstranit několik vrstev barvy
Tapety mohou vypadat moderně
Tapety mohou vypadat moderně | Foto: Isifa/Thinkstock

Možná vám dnes tapety připadají jako přežitek. Byli jste dříve zvyklí vídat skoro v každém bytě nevzhledné tapety s podivnými vzory a barvami? Dnes už ale nejsou, co bývaly. Seženete tapety se zajímavými vzory, ať už jde o geometrické tvary či ornamenty. Výjimkou nejsou ani ty jednobarevné. A proč by musela být místnost oblepená tapetou na všech stěnách, od podlahy až po strop? Tapetu můžete klidně umístit jen na jednu stěnu, anebo pouze na její část. Některé tapety jsou omyvatelné.

Kolik tapety budete potřebovat?

Jak dnes probíhá tapetování? Aplikace tapet je snazší, stejně jako jejich sundávání. A jak začít? Nejprve vypočítejte, kolik metrů čtverečních tapety budete potřebovat. Jako u všeho, i tady je lepší koupit pro jistotu o kousek víc. Obzvlášť pokud kupujete tapetu se vzory, které na sebe musejí navazovat.

Připravte podklad pro lepení tapety

Před nalepením nových tapet je vždy nutné nejprve odstranit ty staré. Stěna by měla být hladká, bez nerovností. Když jsou v ní otvory, je potřeba je zasádrovat a povrch zarovnat. Pokud je na zdi nanesená pouze barva, stále není vyhráno. Když je totiž stěna pokryta už několikátou vrstvou barvy, je lepší ji odškrábat. Stěnu následně omyjte. Nejprve čisticím prostředkem a pak jen čistou vodou. Poté nechte zeď pořádně vyschnout.

Ve dvou to jde lépe

A dostáváme se k lepení tapet. Určete si místo, kde s tapetováním začnete, a tam si pomocí olovnice nakreslete svislou rysku. Na tapetu nanášejte lepidlo a postupně ji přitiskávejte na zeď. Je vždy potřeba ji uhlazovat kartáčem, a to od středu do stran. Když nalepíte první pás, začněte s dalším. Snažte se, aby na sebe případné vzory přesně navazovaly. Nejlépe se tapetuje alespoň ve dvou - jeden lepí, druhý drží pruh tapety. Až skončíte s lepením, přesahy tapet odřízněte a ještě se ujistěte, že nikde nejsou bublinky či jiné nedokonalosti.


 

 

Právě se děje

Další zprávy