Češi kupují "v akci" nejen jídlo, ale i nové byty

Věra Tůmová
13. 10. 2012 22:00
Nový byt koupíte v ČR běžně rovnou se slevou či akční nabídkou
Foto: Panel Plus / Jaroslav Hejzlar

Praha - Trh s novými byty se v Česku nyní zrovna moc nehýbe. Tato situace přitom trvá přinejmenším tři roky. Největší tuzemské developerské společnosti se proto klienty snaží pravidelně nalákat na různé slevy a akční nabídky.

Podle velkých developerů citovaných tiskovou agenturou ČTK jsou takové akční nabídky účinné a Češi na ně slyší, neboť letošní prodeje prý rostou. U každé z nabízených akcí je ovšem třeba podrobně číst pravidla pro využití takovéto akční nabídky.

Typickou akcí developerských společností je tak kupříkladu sleva na dokončené a dokončované byty. V nabídce takto láká klienty na desetiprocentní slevu třeba společnost Central Group.

Přečtěte si více o současných a plánových developerských projektech v článku „Největší developeři mají v oblibě stále jen Prahu".

Pětiprocentní slevu nebo bydlení zdarma, respektive hrazení nájmu, po dobu dostavby vybraného bytu pak nabízí při splnění podmínek i další velký developer Finep.

Klienti, které takovéto nabídky lákají, by ale měli podmínky akcí číst velice podrobně, protože například právě u Finepu existují u takto zvýhodněných bytů dvě ceny.

„Nově můžete v našem ceníku nalézt označení 'základní cena' a 'zvýhodněná cena'. Základní cena značí cenu nemovitosti při využití naší akce 'Bydlete zdarma' a zvýhodněná cena značí cenu při využití slevy," uvádí developer na svých webových stránkách.

Kdo si tedy v rámci výstavby tohoto developera pořídí vlastní bydlení bez požadavku na úhradu nájmu po dobu dostavby, ten může získat od developerské společnosti příspěvek. Je přitom možné kombinovat finanční příspěvek a slevu, avšak maximálně do výše rozdílu základní a zvýhodněné ceny.

Developer Ekospol, který uvádí, že má zpravidla všechny nabízené jednotky prodané ještě před dostavbou, současně garantuje u svých projektů nejnižší ceny. Pokud klient nalezne srovnatelnou nabídku v jiném srovnatelném developerském projektu, firma tuto nabídku dorovná a klientovi poskytne další slevu ve výši 50 tisíc korun.

Výjimkou ze slevových kampaní je společnost Skanska. Firma podle ČTK oznámila, že přestává bojovat o zákazníky pomocí slev. "Místo toho developer nově nabízí trvale dobré ceny, u kterých přicházející klienti již nejsou nuceni smlouvat o další slevy," uvádí firma.

 Zvýhodněné hypotéky pro klienty developerů

Developerské společnosti nabízejí klientům jako další typický bonus i zvýhodněné hypoteční úvěry na byty a domy, které u nich klienti koupí. Jednou z novinek tohoto typu je například takzvaná dotovaná hypotéka od společnosti Crestyl.

Rovněž i takovouto dotovanou hypotéku získáte jen za určitých podmínek a jen na určitou dobu. Hypoteční úvěr od Crestylu je určený ale pouze pro první úrokové období hypotéky, a to pouze s fixací na tři roky. Tuto hypotéku navíc můžete uzavřít jen se smluvní bankou developera.

Ze zveřejněných údajů Ekospolu a společnosti Trigema vyplývá, že za letošní tři čtvrtletí prodeje nových bytů v Praze vzrostly. "Prázdninové slevy developerů v kombinaci s nízkými sazbami hypotečních úvěrů trhu s byty nepochybně prospěly," sdělil ČTK mluvčí Trigemy Jaroslav Drda. Nabídka novostaveb v hlavním městě ale podle něj stále převyšuje poptávku.

 

Právě se děje

Další zprávy