Bitcoin "prolétl" kolem deseti tisíc dolarů a dál roste. Má větší hodnotu než americké korporace

Jaroslav Krejčí
29. 11. 2017 10:45
Cenu žene nahoru spekulativní poptávka, a to jak ze strany velkých, profesionálních investorů, tak těch drobných.
Virtuální zlato.
Virtuální zlato. | Foto: Shutterstock

Praha - Netrvalo dlouho a bitcoin překonal další klíčovou hranici. Zatímco ještě v neděli se virtuální měna poprvé obchodovala za více než devět tisíc dolarů, dnes má nakročeno k 11 tisícům. Aktuální kurz se podle serveru Coindesk.com či lucemburské burzy Bitstamp pohybuje okolo 10 600 dolarů.

Tržní hodnota všech bitcoinů se tak již blíží 180 miliardám dolarů. To je více, než činí tržní hodnota drtivé většiny velkých amerických korporací zahrnutých v akciovém indexu S&P 500. Na tržní kapitalizaci všech vydaných digitálních měn se bitcoin podle údajů severu Coinmarketcap.com podílí přibližně 55 procenty.

"Růst ceny je pokračováním dlouhodobého trendu, který byl hnán spekulativními nákupy v Japonsku a také zvyšujícím se zájmem institucionálních investorů o obchodování s kryptoměnami," řekl agentuře Reuters Thomas Glucksmann, šéf marketingu hongkongské burzy Gatecoin.

V letošním roce se již hodnota bitcoinu zdesetinásobila. I proto část analytiků a expertů hovoří v souvislosti s touto digitální měnou o bublině.

Nad úrovní deseti tisíc dolarů se na některých burzách obchodoval bitcoin již v předešlých dnech. Ceny se totiž často v jednotlivých regionech či zemích liší. Například v Zimbabwe, státu zmítaném politickou a hospodářskou krizí, mění bitcoiny s vysokou přirážkou za téměř 18 tisíc dolarů. A nad 11 tisíci dolary se kurz pohyboval již v předešlém týdnu například v Jižní Koreji.

Důležitou roli ve zmíněném rostoucím zájmu profesionálních investorů například z řad hedgeových fondů hraje mimo jiné nedávné oznámení Chicago Mercantile Exchange (CME), největší derivátové burzy na světě, že pravděpodobně už v prosinci spustí obchodování s futures na bitcoin.

CME a kontrakty na ní obchodované spadají na rozdíl od burz, kde se s bitcoiny obchoduje nyní, pod dohled regulatorních orgánů. To digitální měně přidává na důvěryhodnosti.

Stále více se však o bitcoin zajímají i malí, neprofesionální investoři a spekulanti. Obchodníci s cennými papíry (nejen například v City, ale i v Česku) tak umožňují svým retailovým klientům obchodovat bitcoiny prostřednictvím nástrojů jako jsou contract for difference.

"O bitcoin se zajímají stále spíše investoři, kteří jsou ochotni podstupovat nemalé riziko. Zájem je přitom v poslední době stále silnější, což velmi pravděpodobně souvisí se samotným růstem ceny a skutečností, že je BTC dnes díky ní prakticky denně tématem v médiích," řekl hlavní analytik společnosti X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Šifrování, anonymizace a kryptoměny umožňují nejen opravdovou ochranu soukromí i majetku, ale také obranu proti cenzuře, říká Jan Hubík v DVTV Apel. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy