Panika na trhu. Bitcoin dál padá, poprvé od začátku prosince klesl pod 10 000 dolarů

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 1. 2018 16:12
Za poklesem stojí obavy z negativního postoje regulačních úřadů ke kryptoměnám. O omezení obchodování s bitcoinem mluví Jižní Korea, Japonsko a Čína. Bitcoin dnes na burze Bitstamp sestoupil až na 9500 dolarů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Londýn - Cena digitální měny bitcoin se dnes na burze Bitstamp poprvé od 1. prosince propadla pod hranici 10 000 dolarů (208 000 korun). Bitcoin tak od prosincového výstupu na rekord v blízkosti 20 000 dolarů ztratil zhruba polovinu hodnoty. Za poklesem stojí obavy z negativního postoje regulačních úřadů ke kryptoměnám.

"Na trhu je hodně paniky," uvedl Charles Hayter, zakladatel platformy CryptoCompare sledující vývoj na trzích s kryptoměnami. "Panuje tady větší nejistota kolem regulace," řekl podle agentury Reuters.

Bitcoin dnes na burze Bitstamp sestoupil až na 9500 dolarů. Později malou část ztrát smazal a kolem 14:45 středoevropského času se prodával za zhruba 9700 dolarů. Proti úterý tak ztrácel přibližně 15 procent.

Jižní Korea minulý týden oznámila, že hodlá obchodování s kryptoměnami zakázat. O potřebě omezit toto obchodování se hovoří i v dalších zemích, například v Japonsku a Číně.

Podle analytiků by se přísnější regulací kryptoměn mohla zabývat skupina nejvýznamnějších světových ekonomik G20 na svém březnovém zasedání v Argentině.

"Podle mého mínění se nyní držitelé kryptoměn rozhodují, zda se bitcoinu zbavit, protože jeho omezení by znamenalo, že bude nahrazen lepšími produkty, nebo zda vsadit na to, že může i navzdory omezení vzkvétat," uvedl Steven Englander ze společnosti Rafiki Capital.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Loni zažil prudký růst, který vedl k obavám z cenové bubliny. Americký investor a filantrop Warren Buffett současné mánii kolem bitcoinu a dalších kryptoměn předpověděl nedávno špatný konec.

"Co se týče kryptoměn, obecně mohu téměř s jistotou prohlásit, že dospějí ke špatnému konci. Kdy, nebo jak se to stane, to nevím," uvedl Buffett, který žije v Omaze v americkém státě Nebraska a který je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším člověkem světa. Díky úspěšným investicím si vysloužil přezdívku "věštec z Omahy".

 

Právě se děje

Další zprávy