Benzin Natural končí u další sítě čerpacích stanic. MOL láká na novou směs s lepším složením

ČTK ČTK
3. 10. 2017 15:45
Síť MOL nahradila dosavadní benzinové a naftové produkty novými palivy pod značkou EVO. Do začátku října příštího roku pak musí všichni tuzemští pumpaři umístit na tankovací stojany grafické značení pro jednotlivá paliva.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: MOL

Praha - Benzin pod značkou Natural už tuzemští motoristé nenatankují ani u čerpacích stanic značky MOL. Dosavadní benzinové a naftové produkty nahradila nová paliva pod značkou EVO. Oznámil to mluvčí řetězce Tomáš Pavlík.

Nová paliva jsou podle něj uváděna ve dvou řadách, základní a prémiové, u obou došlo k navýšení obsahu aditiv.

Už letos na jaře přejmenovala svoji naftu a benzin Natural 95 společnost Benzina, lídr tuzemského trhu. Paliva se u ní nově jmenují Efecta Diesel a Efecta 95.

Benzina patřící petrochemickému holdingu Unipetrol má v Česku téměř 400 čerpacích stanic, skupina MOL je s 306 stanicemi dvojkou na trhu. Logo a zelené barvy MOL nese 187 z nich, zbytek představuje 118 modrých stanic Pap Oil a jedna stanice Slovnaft. Pavlík uvedl, že změna se týká pouze pump značky MOL.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček v úterý řekl, že podle něj firmy přistupují k přejmenování benzinu a nafty zejména z marketingových důvodů. "Je to snaha odlišit se. Stavíte na tom, že váš benzin je výjimečný, jiný a samozřejmě lepší než ty ostatní," uvedl.

Pro spotřebitele podle něj změna zmatečná nebude. Připomněl, že všichni tuzemští pumpaři mají na základě technické normy povinnost osadit do začátku října příštího roku tankovací stojany grafickým značením pro jednotlivá paliva.

E v kroužku bude označovat benzin, B ve čtverci bude značit motorovou naftu a kosočtverec bude označovat alternativní paliva. "Řada čerpacích stanic už toto značení používá. Není to majorita, ale už to začíná," dodal.

Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu bylo na konci letošního června v tuzemsku 3931 veřejně přístupných benzinových pump. Česká republika v evropském kontextu dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy