Bejrútská exploze otřásla i světovými trhy. Investoři skupují zlato, zdražuje ropa

Kuni Nguyenová ČTK Kuni Nguyenová, ČTK
5. 8. 2020 11:22
Cena zlata v úterý poprvé v historii překročila hranici 2000 dolarů (zhruba 44 400 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). K rekordnímu zdražení zlata napomohla masivní exploze v libanonské metropoli Bejrútu. Odborníci se shodují na tom, že cena zlata bude dál stoupat. Růst cen přitom dopadá také na stříbro a ropu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Podle internetových stránek agentury Bloomberg cena zlata během úterý vystoupila až na 2009,61 dolaru za troyskou unci. Krátce před 21:00 středoevropského času se pohybovala blízko 2005 dolarů, oproti pondělí si tak připisovala zhruba 1,4 procenta.

K růstu ceny zlata přispěly výbuchy v libanonském Bejrútu, které vážně poškodily velkou část hlavního města blízkovýchodní metropole.

Od začátku roku již vzrostla téměř o třetinu. Zlato totiž těží ze snižování úroků a dalších stimulačních opatření, kterými se centrální banky snaží pomoci ekonomice překonat negativní dopady koronaviru. Nízké úrokové sazby zmenšují nevýhodu zlata oproti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy.

Poptávku po zlatě v současnosti podporuje rovněž pokračující zhoršování vztahů dvou největších světových ekonomik - Spojených států a Číny.

Analytici: Cena zlata bude nadále stoupat

Investoři považují zlato za bezpečné útočiště v období ekonomické či politické nejistoty. "Lidé chtějí bezpečí a právě teď představuje bezpečí zlato," uvedl podle agentury Bloomberg analytik Bob Haberkorn ze společnosti RJO Futures.

V červenci se cena zlata zvýšila o 11 procent. Zaznamenala tak nejprudší měsíční nárůst od roku 2012.

Odborníci se shodují, že cena zlata bude pokračovat v růstu a dostane se daleko za hranici 2000 dolarů za troyskou unci. Podle analytika firmy Golden Gate CZ Marka Brávníka míří zlato ke 4000 dolarům za unci v horizontu pěti až sedmi let.

Také hlavní analytik Czech Fundu Lukáš Kovanda do budoucna očekává zvýšenou poptávku po zlatu. "Nelze vyloučit další růst ceny zlata až na 2500 dolarů za unci. Žlutý kov v posledních týdnech s ojedinělou intenzitou nakupují zpravidla velmi dobře informovaní bohatí jednotlivci a zámožné rodiny celého světa v obavě z padajícího dolaru a možné globálně významné bezpečnostní konfrontace, například USA a Číny nebo nyní i blízkovýchodní," komentuje Kovanda.

Exploze dopadá nejen na zlato

K mnohaletému maximu kolem úrovně 26,20 dolaru za troyskou unci vzrostla v reakci na bejrútskou explozi také cena stříbra.

"Stříbro podobně jako zlato investoři celosvětově považují za takzvané bezpečné útočiště pro časy zásadní geopolitické, ekonomické či jiné nejistoty. Zlato i stříbro letos zhodnocují o zhruba třicet procent," uvádí Kovanda.

Zdražuje se také ropa. Ropa Brent se nyní obchoduje poblíž úrovně 45 dolarů za barel, prakticky nejvýše od začátku letošního března a propuknutí koronavirové krize.

Roste i kryptoměna bitcoin. Pomáhá jí k tomu oslabení dolaru, tištění peněz ze strany centrálních bank a hrozba výrazné inflace. "Momentálně se hodnota bitcoinu pohybuje okolo 11 300 dolarů, v přepočtu zhruba 250 tisíc korun. Investoři vidí ve zlatě i bitcoinu alternativu k tradičním měnám a v době nadcházející krize do těchto komodit investují mnohonásobně více," tvrdí zakladatel Bitstock.com Martin Stránský.

Stále zůstává nejasné, co způsobilo výbuch, který vyvolal otřesy srovnatelné se zemětřesením o síle 3,5 stupně. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny. Americký prezident Donald Trump prohlásil bez dalších podrobností, že podle amerických vojenských expertů byl příčinou zřejmě pumový útok.

Mohutnou explozi v libanonském Bejrútu zachytila řada kolemjdoucích | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy