Bankrot? Grexit? Co bude s Řeckem? Pět pohledů na krizi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 6. 2015 14:13
Řecko zavede novou měnu a na banky budou létat dlažební kostky. Odchod z eurozóny není v řeckém zájmu. Ekonomové předpovídají blízkou budoucnost.

Praha - Po víkendovém krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli se situace velmi výrazně posunula směrem k řeckému bankrotu. Na to reagují i samotní Řekové, kteří vzali banky útokem a o víkendu z nich mohutně vybírali peníze. Řecká vláda banky minimálně na týden zavřela a omezila pohyb peněz. Co přijde dál? Odpovědi hledají ekonomové oslovení online deníkem Aktuálně.cz (jejich názory najdete po kliknutí na úvodní obrázek).

Aleš Michl: Na banky budou létat dlažební kostky

Aleš Michl

Sledujte tok peněz a fronty u bankomatu. Řecké banky drží nad vodou pouze program půjčování peněz od Evropské centrální banky (ECB) a mezibankovní platební systém eurozóny Target 2. V zemích s eurem jsou centrální banky, které peníze mají a které nemají. Ty, co mají, půjčují skrz ECB těm, co nemají. Nyní řecká centrální banka dluží svým partnerům, hlavně německé centrální bance, cca 118 miliard eur (a ta to zase dluží německým bankám a ty zase německým občanům).

Až ECB řekne stop, do řeckých bank už ani euro a napíšou to v místním bulváru, pak lidi vezmou banky ještě větším útokem a budou chtít vybrat vše. V lepším případě lidé budou mít dál limit na výběr z bankomatu. V horším případě jim u jejich úspor ubude nula nebo naskočí jiná měna. Ve všech výlohách bank budou dlažební kostky, když je najdou zavřené, opět v lepším případě. Lidé v ulicích…

Do toho začnou padat podniky. Jejich domácí banky pro ně nebudou mít peníze. Vláda jim navíc může dále nařídit odevzdávat všechna eura ze zahraničí. Další krátkodobý problém pro firmy zadlužené v eurech by nastal, kdyby na domácím trhu začala platit jiná, devalvovaná měna (v delším pohledu je to pro Řecko ale řešení). Lidi by najednou začali platit za výrobky v jiné, znehodnocené měně a firmám by to nestačilo třeba ani pokrýt splátky dluhu v eurech - pak taky zbankrotují a dále naroste nezaměstnanost.

Pak už je to pro politology…

Aleš Michl působí jako portfoliový stratég Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy