Axa nehlídala externí prodejce, musí platit půl milionu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
11. 9. 2014 11:40
Česká národní banka pokutovala společnost kvůli pochybení při prodeji investičních produktů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Popustit uzdu externím prodejcům finančních produktů se nevyplatí. Své o tom ví skupina Axa, které Česká národní banka udělila za pochybení v letech 2011 až 2012 pokutu ve výši půl milionu korun.

Rozhodnutí České národní banky nabylo právní moci v půlce srpna, Axa se proti výsledkům správního řízení neodvolala a pokutu již uhradila. „Jsme si velmi dobře vědomi chyb, které nastaly v minulosti, a rozhodnutí ČNB plně respektujeme,“ řekl deníku Insider Karel Žyla, mluvčí společnosti.

Axa pochybila při prodeji investičních produktů. Česká národní banka ve svém rozhodnutí vyjmenovává konkrétní porušení pravidel – Axa dostatečně nekontrolovala činnost externích prodejců, ti například s klienty nevyplňovali investiční dotazníky nebo je nedostatečně informovali o provizích.

Už jsme to napravili

Společnosti Axa hrozila až dvacetimilionová pokuta, kontrolorům z centrální banky se ale zamlouval její přístup. „Námi přijatá opatření jsou ze strany ČNB pravděpodobně považována za dostatečná, neboť nám ČNB neuložila žádná další nápravná opatření a výslovně zmínila, že výše pokuty byla stanovena s přihlédnutím k již přijatým opatřením k nápravě,“ říká Žyla.

O hrozící pokutě mluvil na konci července s Hospodářskými novinami šéf tuzemské Axa Martin Vogl. Podle něj jeho společnost daleko více zaplatila, právě když přijímala nápravná opatření.

„Před dvěma lety jsme zavřeli poradenské společnosti vlastní sítě, jejichž poradci nedělali dobře svoji práci. Také jsme přestali spolupracovat se 156 brokerskými společnostmi, které produkovaly nekvalitní pojistky. Před dvěma a půl lety jsme měli velké problémy s kvalitou prodeje, přicházeli jsme tak o spoustu peněz,“ řekl v rozhovoru s tím, že celkově Axa za tento krok zaplatila 10 milionů eur (260 milionů korun). Což odpovídá celému ročnímu zisku firmy v Česku.

Sankce až 20 milionů

Maximální možnou pokutu ve výši 20 milionů korun udělila Česká národní banka jen jednou. Dostal ji v roce 2010 obchodník s cennými papíry Capital Partners, kterému centrální banka prokázala širokou paletu porušování pravidel od vydávání dojmů za fakta po nadměrné obchodování.

Článek vyšel ve čtvrtek 11. září v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy