Za volantem nového Taiga: Nejlevnější crossover od Volkswagenu může zatopit i Golfu

Za volantem nového Taiga: Nejlevnější crossover od Volkswagenu může zatopit i Golfu
Již v základu je v ceně klimatizace, LED světla nebo 16" litá kola. Vyobrazená top verze R-Line je laděná sportovně, variantě Style pak nechybí již v základu technické vychytávky jako LED matrix světlomety se stálým chytrým dálkovým světlem.
Useknutá záď může připomínat luxusní koncernové modely jako Audi Q8 nebo Lamborghini Urus.
Specialitou je výrazná zelená barva s názvem Visual.
Foto: Volkswagen
Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 1. 2022 15:19
V nabídce malých SUV a crossoverů značky Volkswagen začíná být husto. Pod již tradičním Tiguanem firma nabízí ještě menší T-Roc a dvojici T-Cross a nově i Taigo. To má být z celé plejády „téčkových“ modelů nejstylovější, přitom je ale nejlevnější. Jako jediné se vejde do půl milionu a má přitom větší kufr než o osmdesát tisíc dražší Golf. S novinkou jsme se mohli krátce svézt.
Navzdory zkosené zádi má Taigo jen o patnáct litrů menší kufr než příbuzný "krabicovitější" T-Cross.
Navzdory zkosené zádi má Taigo jen o patnáct litrů menší kufr než příbuzný "krabicovitější" T-Cross. | Foto: Volkswagen

Technicky není Taigo žádnou revolucí, jedná se o malý crossover postavený na stejném technickém základu jako Škoda Kamiq, platformě MQB-A0. Původně vznikl jako Nivus pro jihoamerické trhy, ale po důsledném vylepšení se teď auto dostává i do Evropy, kde se bude vyrábět společně s T-Crossem ve španělské Pamploně.

Oproti příbuznému T-Crossu přitom Taigo hraje na emoce, je nižší a místo krabicovité praktičnosti nabízí splývavou atraktivnější záď. Oproti T-Crossu mu také chybí posuvná zadní sedadla. A zákazníci evidentně nakupují převážně očima, protože značka již za měsíc nasbírala na 400 objednávek.

"Podle mého názoru má Taigo největší šanci zaujmout českého zákazníka," hodnotí trenér VW Radim Sadílek. S výkonem T-Crossu značka podle řeči těla jejích představitelů úplně spokojená není, byť vloni udala 1223 kusů a jednalo se o její čtvrtý nejúspěšnější model po Golfu, Tiguanu a Passatu. Taigo by se mělo prodejně dostat mezi tuto trojici.

První usednutí za volant odhaluje, že v případě novinky VW vyslyšel kritiku T-Crossu za laciné materiály. Palubní desku stylovějšího Taiga, navzdory o čtyři tisíce korun nižší ceně, tvoří do velké míry měkčené plasty. Ergonomie je lepší než v Golfu, klimatizace má samostatný dotykový panel, není nutné ji přepínat na hlavním displeji. Základní funkce i nadále mají tlačítka.

Praktičnost také není o moc horší. Kufr má 440 litrů a polohovatelné dno. A dospělí normálního vzrůstu se pohodlně posadí i dozadu. Místa na kolena je i bez posuvné lavice dost a to samé platí navzdory nižší střeše i pro hlavu.

Palubní desku lze v balíčku Visual Green sladit se stejně zelenou barvou karoserie.
Palubní desku lze v balíčku Visual Green sladit se stejně zelenou barvou karoserie. | Foto: Volkswagen

Oproti Golfu je interiér o něco užší a méně vzdušný, dovedeme si ale představit, že řada soukromých zákazníků dá i při výběru mezi Taigem a bestsellerem Golfem raději přednost malému crossoveru se zajímavějším designem, vyšší, byť přirozenou, pozicí za volantem, nižší cenou a tradičnějšímu ovládání, které není soustředěné na dotykovou obrazovku.

Jízda s Taigem je vlastně bezproblémová. Do rukou se nám dostala top verze R-Line, jejíž komfort byl poplatný velkým a příplatkovým 18" kolům. Auto je tužší, ale naštěstí ne umlácené. Řídí se ale snadno, jednoduše. Podvozek je nezáludný a v zatáčkách se chová jako klasický hatchback, po vyšší stavbě karoserie není vidu ani slechu.

Pohon všech kol v nabídce není, ten je vyhrazen až dražšímu T-Rocu. Pod kapotou jsou motory známé i z Kamiqu nebo Fabie. Základem je 70kW benzinový turbolitr, o patnáct tisíc dráž se prodává 81kW verze téhož motoru a vrcholem je 110kW čtyřválcová jednapětka. Automat, sedmistupňovou dvouspojku, můžete mít za pětačtyřicetitisícový příplatek se silnějším litrem nebo standardně se 1.5 TSI. Zákazníci mají podle Sadílka z VW zájem nejvíce právě o silnější motory.

Po sklopení zadních opěradel pojme Taigo 1222 litrů nákladu.
Po sklopení zadních opěradel pojme Taigo 1222 litrů nákladu. | Foto: Volkswagen

Náš kousek byl vybaven 81kW 1.0 TSI a zmíněným automatem. Jeho projev je důvěrně známý, převodovka má tendenci litr dusit v nízkých otáčkách, jakmile se ale motůrek dostane do záběru, srdnatě táhne. Spotřebu po krátké okreskové vyjížďce v okolí Mělníka těžko hodnotit, ale očekáváme, že nebude problém jezdit s autem za šest litrů.

Nové Taigo je naprosto upřímné auto. Sympatické, s povedeným designem, kterým nijak zásadně neomezuje praktičnost, i zajímavými možnostmi personalizace. Není sice technicky vyspělé jako Golf, ale to celá řada zájemců snadno přenese přes srdce. Obzvlášť když vezmeme v potaz relativně výhodnou cenu, protože s malým Upem a Polem a jsou jedinými Volkswageny, které se dají pořídit do půl milionu.

Volkswagen Taigo 1.0 TSI DSG R-Line

Motor: benzinový tříválec, 999 cm3, turbodmychadlo
Výkon: 81 kW při 5500 ot./min
Točivý moment: 200 Nm při 2000-3000 ot./min
Nejvyšší rychlost: 191 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 10,9 s
Kombinovaná spotřeba: 4,9-5,0 l/100 km (WLTP)
Objem zavazadlového prostoru: 440 l 
Cena: od 629 900 Kč

Na druhou stranu má také Taigo těžkou konkurenci jinde. Například Škodu Kamiq pořídíte s lepší výbavou Style a motorem 1.0 TSI/70 kW za 490 900 korun, tedy o devět tisíc levněji než základní Taigo, výhodnější jsou i francouzské bestsellery jako Renault Captur nebo Peugeot 2008. Taigo je ovšem Volkswagen - a to se bude počítat, až budete auto prodávat.

 

Právě se děje

Další zprávy