V Kolíně vyrobili třímilionté vozidlo, majitel dostal dárek. Drtivá většina aut v Česku nezůstane

ČTK ČTK
17. 2. 2017 16:04
Od začátku svého působení v roce 2005 vyrobila kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) již tři miliony vozů. Třímiliontým vozem se v tomto týdnu stala černá Toyota Aygo.
Vloni zůstalo  v Česku jen 450 aut vyrobených v kolínské továrně, ostatní jdou na export.
Vloni zůstalo v Česku jen 450 aut vyrobených v kolínské továrně, ostatní jdou na export. | Foto: TPCA

Většina vozů vyrobených v kolínské továrně TPCA, která funguje už od roku 2005, jde na export, v roce 2016 se z 220 606 vyrobených vozů prodalo v Česku jen zhruba 450 aut. Třímiliontý vůz, který zde byl vyroben 17. února letošního roku, ale v tuzemsku zůstane, majitelem se stal muž z Prahy. Nad rámec objednávky dostal do svého nového auta jako dárek navigaci.

"Tři miliony aut jsou impozantním číslem za tak krátkou dobu výroby, například v porovnání s jinými továrnami Toyoty a PSA, a takového čísla bychom nedosáhli bez pomoci ostatních," řekl prezident TPCA Koreacu Aoki. Poděkoval zákazníkům a zaměstnancům, zástupcům státní správy a samosprávy a dodavatelům.

Loni TPCA vyrobila nejvíce aut od roku 2011. Loňský rok byl rekordní také pro nošovickou automobilku Hyundai, která smontovala celkem 358 400 aut. V Nošovicích začal Hyundai vyrábět v roce 2008, loni v červnu zde dokončil dvoumiliontý vůz. Mladoboleslavská Škoda Auto v roce 2016 vyrobila téměř 1,3 milionu vozů.

Ve společnosti TPCA pracuje zhruba 2800 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele kolínského regionu. Automobilka vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota. Kapacita závodu je 330 000 vozů ročně, což je strop, kterého závod dosáhl v roce 2009. Aoki je šéfem TPCA od letošního ledna. Jeho předchůdce ve funkci Kenta Koide byl součástí týmu manažerů, který výrobu vozů v Kolíně zahajoval.

 

Právě se děje

Další zprávy