Úprk do Kazachstánu. Ruský výrobce motocyklů Ural tam kvůli válce přestěhuje výrobu

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
26. 4. 2022 11:04
Výrobce motocyklů Ural přenese jejich výrobu z Ruska do Kazachstánu. S odvoláním na ředitele firmy o tom informoval server Autonews.ru.
Motocykl Ural Gear Up, ilustrační snímek.
Motocykl Ural Gear Up, ilustrační snímek. | Foto: Ural Motorcycles

Převedení výroby do sousední země souvisí s tím, že výrobci chybí řada součástek, na které se vztahují sankce, a také se zákazem dovozu ruských výrobků, poznamenal server. Drtivá většina motocyklů Ural s typických postranním vozíkem, takzvanou sajdkárou, se dosud vyvážela do Spojených států.

Motocykly se mají napříště montovat v kazachstánském Petropavlovsku, který leží asi 600 kilometrů od dosavadního sídla firmy ve městě Irbit ve Sverdlovské oblasti na Urale.

V Irbitu se nadále mají vyrábět motocyklové rámy a prvky kapotáže, část dosavadních zaměstnanců ale bude propuštěna a noví budou přijati v Petropavlovsku, kam se přemístí i vedení firmy. To předpokládá podstatné snížení odbytu v letošním roce, a to nejen kvůli válce na Ukrajině.

Motocykly Ural se prodávají také u nás, nejdostupnější typ T vyjde na necelých 470 000 korun. Ve Spojených státech pak má firma dealery prakticky v každém státě a ceny nového modelu Gear Up 2022 začínají na 18 900 dolarech (asi 432 000 Kč), popisuje Autonews.

Pro motocykly Ural je typický vzduchem chlazený dvouválcový motor s protilehlými válci (boxer) a robustní konstrukce, ve verzích s postranním přívěsným vozíkem také se zpátečkou a pohonem třetího bočního kola. Kořeny této konstrukce sahají k německým vojenským motocyklům BMW R71 a R75 z druhé světové války.

 

Právě se děje

Další zprávy