Trh s dodávkami je už na vzestupu. Stále vládne tranzit

Radek Pecák Radek Pecák
14. 5. 2011 5:21
Čím dál více lidí dodávku využívá jako rodinný automobil
Foto: Radek Pecák

Trh s dodávkovými automobily letos roste výrazně rychleji než s klasickými osobáky.

Podle údajů Svazu dovozců automobilů v prvním čtvrtletí vzrostly prodeje v této kategorii vozů oproti loňskému 1. čtvrtletí o 12,45% (z 2 386  na 2 683, tedy o 297).

 

Tradičně nejúspěšnější značkou je Ford, následují značky Citroën, Fiat ,Volkswagen  a Peugeot.

Nejčastěji prodávané jsou dodávky s celkovou hmotností do 3 tun. Těch nejtěžších v kategorii do 3,5, na které stačí ještě řidičský průkaz na osobní auta, bylo ale také přes 40%. Poslední evidovaná kategorie je do dvou tun, kam ale patří i přestavěná osobní auta.

K dodávce patří diesel

Většina (tři čtvrtiny) z nich se prodávají ve skříňovém provedení, ať už jde o klasickou nákladní dodávku nebo kombinovanou či osobní provedení.

Pod kapotou těchto vozů bývají obyčejně dieselové motory (přes 86 procent). Benzinový motor si objedná jen málokdo a zanedbatelné množství jich jezdí na plyn. O elektromobilech se statistika zatím vůbec nezmiňuje.

Nejprodávanější dodávky letos v ČR:

  • 1. Ford Tranzit 265
  • 2. Citroën Berlingo 193
  • 3. VW Transporter 137
  • 4. Fiat Dobló 106
  • 5. Ford Tranzit Conect 97
  • 6. Toyota Hilux 95
  • 7. Peugeot Boxer 89
  • 8. VW Caddy 68
  • 9. Mitsubishi L 200 66
  • 10. Renault Trafic 61

A ještě jeden údaj ze statistiky . Stále nejvíce (56 procent dodávek) je bílých, druhé nejrozšířenější se 14 procenty jsou poněkud překvapivě černé, jen o něco méně se prodává v modré barvě a ostatní barvy následují až s velkým odstupem.

Je nepochybné, že stále stoupá počet lidí, kteří původně dodávkový automobil v osobní verzi využívají jako rodinný vůz. Zamlouvá se jim jeho prostornost.

Líbí se prostor

Protože řada výrobců začala své dodávky vybavovat velmi komfortně (například VW svůj Transporter Multivan, či Mercedes Viano), stále více početnějších rodin si vůz kupuje jako své hlavní rodinné auto.

V moderních luxusněji vybavených osobních dodávkách nechybí vícezónová klimatizace, parkovací senzory, vestavěná navigace, sedí se na samostatných sedačkách, často polohovatelných či otočných proti směru jízdy, nastupuje se pohodlně širokými posuvnými dveřmi, místa na hlavu a kolena cestujících je habaděj a ani pro řidiče už dávno není řízení dodávkového vozu žádným utrpením.

Auta jsou vybaveny stejnými motory jako klasické osobní vozy té které značky, odhlučnění je na dostatečné úrovni a jízdní vlastnosti se příliš neliší například od velkoprostorového či sportovně užitkového automobilu. Obdobně se lze vyjádřit o spotřebě zejména u vozů vybavených moderními turbodiesely a navíc má řidič skvělý výhled. 

A další vlastnost se cení. Pokud není třeba převážet lidi, je možné sedačky vyjmout a vůz použít třeba při stěhování.

 

Právě se děje

Další zprávy