Tady raději netankujte. Pokuty za nekvalitní paliva dostaly další čerpací stanice

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 7. 2024 6:02
Tři nové pokuty a dvě pokuty potvrzené po odvolání. Česká obchodní inspekce od začátku roku zveřejnila rozhodnutí o uložení pokuty za nejakostní paliva celkem v pěti případech. Zatímco "nové" pokuty spadají mezi ty nižší, pokuty potvrzené i po odvolání provozovatelů čerpacích stanic jsou naopak v řádu statisíců korun. Podívejte se do galerie, kde možná raději netankovat.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Vývoj situace v Česku

Celkem pět pokut za nejakostní paliva udělených Českou obchodní inspekcí (ČOI) nabylo v první polovině letošního roku právní moci. Tři pokuty jsou "nové", ve dvou případech pak byly potvrzené po předchozím odvolání těch, kteří je dostali. 

"Vývoj zjištění v oblasti kontroly jakosti pohonných hmot, který provedla ČOI, je v posledních letech v zásadě stabilní. Drobné odchylky jsou meziročně vykazovány v jednotlivých druzích pohonných hmot. Míra zjištění nevyhovujících vzorků se v meziročním srovnání v posledních pěti letech pohybuje od 0,5 % v letech 2020 a 2023 do 0,7 % v letech 2019, 2021 a 2022," vysvětluje mluvčí ČOI František Kotrba situaci s palivy v Česku v posledních letech.

"K dispozici máme data od roku 2002, z nichž vyplývá, že míra zjištění nevyhovujících vzorků byla nejvyšší v první dekádě století. Vůbec nejvyšší byla v letech 2003 - 12,4 % zjištěných nevyhovujících vzorků z celkového počtu odebraných a kontrolovaných vzorků - a v roce 2010, kdy jsme evidovali 7,9 % zjištěných nevyhovujících vzorků z celkového počtu odebraných a kontrolovaných vzorků," popisuje dále.

"Z dlouhodobého hlediska je tedy možné konstatovat, že míra zjištění nevyhovujících vzorků v posledních letech klesá, od roku 2019 nepřekročila v jednotlivých letech 0,7 % a vloni byla 0,5 %," dodává Kotrba. V absolutních číslech pro loňský rok to znamená, že z 2542 odebraných vzorků různých paliv jich nevyhovělo 12.

 

Právě se děje

Další zprávy