Průkopník malých SUV slaví, Suzuki Vitara má třicetiny. Zmapovali jsme jeho historii

Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 9. 2018 8:40
V roce 1988 se na trh dostalo jedno z prvních aut, která bychom dnes mohli definovat jako SUV. Suzuki uvedlo malou Vitaru s třídveřovou karoserií, schopnostmi spartánského off-roadu a komfortem běžného osobního automobilu. Charakter vozu se až do dnešních dnů nezměnil, a jméno Vitara tak letos slaví třicáté narozeniny. Připomeňte si historii tohoto modelu v galerii.

Jak si aktuální Suzuki Vitara stojí proti konkurenci s benzinovým motorem a pohonem předních kol, se můžete podívat zde.

Foto: Výrobci

Přichází Grand

V roce 1998 se na trh dostala druhá generace Vitary, pyšnící se přídomkem Grand. Nejprve se objevila pětidveřová karoserie, až po ní následovala další provedení. Zajímavé bylo, že ačkoliv nové jméno předpokládalo i signifikantní zvětšení rozměrů, nestalo se. Pětidvířko mělo rozvor o hodnotě 2480 mm a délku 4195 mm. Ani technika se výrazně nezměnila - žebřinový rám doplňoval přiřaditelný pohon všech kol, preferující ve výchozím režimu zadní nápravu. Hlavní novinku tak představoval modernější zaoblený design karoserie, respektive modernější interiér a větší bezpečnost. V roce 2002 se vůz podrobil nárazovému testu Euro NCAP s výsledkem tří hvězdiček za ochranu posádky a bez zisku hvězdičky za ochranu chodců.

 

Právě se děje

Další zprávy