Už o tomto víkendu zaplní české silnice. Devět znaků typického dušičkového řidiče

Martin Přibyl Martin Přibyl
2. 11. 2018 6:02
Tento víkend vyrazí na silnice ve větší míře také sváteční, "dušičkoví" řidiči. Pro řadu z nich to bude poslední letošní cesta autem. "Zazimují chatu nebo chalupu, vypraví se na hřbitov a následně své auto odloží do garáže," říká Roman Budský z Týmu dopravní bezpečnosti. Podzimní počasí a brzy padající tma na ně přitom kladou výrazně vyšší požadavky než zbytek roku. Čím se vyznačují a jak se chovat, když je na silnici potkáte? Ve spolupráci s odborníky z Týmu dopravní bezpečnosti jsme pro vás připravili jejich typologii. Pro všechny na silnici platí ovšem jediné - ohleduplnost.

Jen pro upřesnění, netvrdíme, že všichni senioři za volantem jsou špatní řidiči. I lidé, kteří nejezdí denně, mohou být dobrými šoféry. Během dušičkového víkendu ale na silnice vyrážejí i ti, kteří nejsou tak pohotoví. Tak jako i jindy v roce na silnici platí jediné, je třeba být ohleduplný vůči ostatním.

Foto: Thinkstock

1. Jedou pořád stejně rychle

Nevyježdění řidiči často nejsou schopni se při jízdě držet rychlostních omezení. "Mimo obec, na přehledném, rovném úseku jedou zbytečně pomalu a naopak v obci zbytečně rychle," popisuje jejich chování Roman Budský. V praxi tedy budou udržovat svých 60-70 km/h téměř všude a za všech okolností a nejsou schopni upravit svoji rychlost podle okolních podmínek.

Výsledkem je to, že na volné silnici ostatní šoféry zdržují, ve městě pak zbytečně ohrožují ostatní účastníky dopravy. Často nesundají nohu z plynu ani u nepřehledných křižovatek nebo v blízkosti přechodu pro chodce.

 

Právě se děje

Další zprávy