Už o tomto víkendu zaplní české silnice. Devět znaků typického dušičkového řidiče

Martin Přibyl Martin Přibyl
2. 11. 2018 6:02
Tento víkend vyrazí na silnice ve větší míře také sváteční, "dušičkoví" řidiči. Pro řadu z nich to bude poslední letošní cesta autem. "Zazimují chatu nebo chalupu, vypraví se na hřbitov a následně své auto odloží do garáže," říká Roman Budský z Týmu dopravní bezpečnosti. Podzimní počasí a brzy padající tma na ně přitom kladou výrazně vyšší požadavky než zbytek roku. Čím se vyznačují a jak se chovat, když je na silnici potkáte? Ve spolupráci s odborníky z Týmu dopravní bezpečnosti jsme pro vás připravili jejich typologii. Pro všechny na silnici platí ovšem jediné - ohleduplnost.

Jen pro upřesnění, netvrdíme, že všichni senioři za volantem jsou špatní řidiči. I lidé, kteří nejezdí denně, mohou být dobrými šoféry. Během dušičkového víkendu ale na silnice vyrážejí i ti, kteří nejsou tak pohotoví. Tak jako i jindy v roce na silnici platí jediné, je třeba být ohleduplný vůči ostatním.

Foto: Shutterstock

4. Mají problém s předjížděním

Nevyježděné řidiče trápí i předjíždění. Většinou mají špatný odhad, jestli mohou vůbec s předjížděcím manévrem začít, vlečou se za pomalejšími účastníky provozu (traktory, nákladními auty…). Občas naopak začnou předjíždět (často pod tlakem) nečekaně a na místech, kde to není vhodné. Krizovou situaci za ně pak musí řešit ostatní řidiči.

Problémem je také to, že sváteční šoféři často neumí nebo nechtějí využít naplno potenciál svého auta. Nezvládají nebo odmítají tedy při předjíždění podřadit, aby mohli využít plný zátah motoru.

 

Právě se děje

Další zprávy