Policie se opět chystá na masivní měření rychlosti, lidé jí mají sami posílat tipy

Eva Srpová Eva Srpová
14. 2. 2022 14:54
Ve čtvrtek 24. března proběhne další ročník akce Speed marathon, při které policisté po celém území Česka měří na silnicích rychlost. Kam se mají s radary postavit, je nabádají přímo lidé, do interaktivní mapy zadávají tipy na místa. Nepřiměřená rychlost sice není nejčastější příčinou nehod, je však jednou z nejtragičtějších.
Foto: Eva Srpová

Policie vyzývá občany, aby jí posílali tipy, kde mají měřit rychlost. Pro tento účel je zprovozněná interaktivní mapa na stránce Bezpečné cesty. "Jedná se nám o problémové lokality, kde řidiči jezdí rychleji, než je na těchto místech bezpečné. Například u škol, v nepřehledných místech a podobně," uvádí se na webu.

Tyto tipy chce využít při plánování preventivní akce s názvem Speed marathon, jež je součástí celoevropské kampaně. Ta se má letos uskutečnit ve čtvrtek 24. března po celý den. Lidé mohou nejen tipy vkládat, ale také dávat hlasy už nahlášeným místům.

Do této chvíle je zadáno více než 3500 tipů na místa pro měření a 11 tisíc hlasů pro ně. "Vkládání je anonymní, nesledujeme uživatele, kteří tipy zadávají. Ze statistik lze ale odhadnout, že každý uživatel vloží zhruba dvě až tři preferované lokace. Všímáme si, že tipy jsou vkládány rovnoměrně po celé republice, v hustěji osídlených oblastech s velkým provozem jich je více," říká Jan Jirmus z portálu Bezpečné cesty.

Lidé na mapě ale občas zadávají vtipné lokality, například různá letiště, řeky nebo lesní cesty.  

Akce Speed marathon se uskutečnila i loni navzdory pandemii koronaviru, připadla ale na 21. duben. I tehdy Policie ČR využila mapu s označenými místy a četnosti hlasů pro ně. "Přihlédli jsme i k tomu, jaká bývá bezpečnostní situace v dané lokalitě, množství dopravních nehod a frekvence provozu. Během 24 hodin jsme zkontrolovali 6000 vozidel, do akce bylo zapojeno 669 policistů," shrnulo akci tiskové prohlášení policie.

I když má být Speed marathon preventivní a Policie ČR o měření dopředu informuje, příslušníci loni zaznamenali celkem 2747 dopravních přestupků, z čehož 2322 případů bylo porušení stanovených rychlostních limitů. Někteří řidiči nepoužili bezpečnostní pásy nebo řídili pod vlivem návykových látek.

Policie se netají tím, že tyto preventivní akce po uskutečnění vyhodnocuje a na zjištěná problematická místa se pak zaměřuje v budoucnu.

Nepřiměřená rychlost a nehodovost
V loňském roce policie šetřila 99 332 dopravních nehod, při nichž došlo k usmrcení 470 osob, o deset více než předloni. Dále 1624 osob bylo zraněno těžce a 20 581 zraněno lehce. 

Nepřiměřená rychlost není nejčastější příčinou nehody, tou je nesprávný způsob jízdy, který se loni podílel podle statistik Policie ČR na 67,2 % nehod, při nichž bylo usmrceno 165 osob.

Přestože se nepřiměřená rychlost podílí na počtu dopravních nehod pouze 16,4 procenta, má tragické následky. Loni u takových nehod zahynulo 174 osob, což znamená dvě pětiny usmrcených při nehodách zaviněných řidiči motorových vozidel. Těsně za nepřiměřenou rychlostí je další závažnou příčinou nehod nedání přednosti v jízdě.

 

Právě se děje

Další zprávy