O jaké ojetiny je v Česku zájem? Víme, co by mělo auto mít, aby šlo výhodně prodat

Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 6. 2019 6:02
Zatímco prodeje nových aut v Česku klesají, popularita ojetin, alespoň podle prodejců, stoupá. Spolu s oblibou ojetých vozů ale stoupají nároky na jejich výbavu. Například auto bez klimatizace, před deseti lety ještě zcela běžný úkaz, je dnes prakticky neprodejné. Zájemci o starší vůz vedle klimatizace vyžadují i další prvky. Čím je tedy dobré auto vybavit, aby mělo při dalším prodeji vyšší cenu? A jaká je situace na českém trhu s ojetými vozy? Podívejte se do galerie.
Foto: Škoda Auto

Prodeje ojetin rostou

Popularita ojetých vozů, dle informací prodejců, roste. A to navzdory klesajícímu zájmu o nová auta. Například síť Auto ESA udává meziroční nárůst prodejů o 18 procent. Vůbec největší prodejce ojetých vozů v Česku - AAA Auto - pro změnu letos počítá s rekordními prodeji ve výši až 100 tisíc ojetých aut. Nejde samozřejmě o statistiku jenom za český trh, ale i za trhy v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Za první čtvrtletí potom na těchto trzích prodala společnost 20 tisíc automobilů.

"Za nárůstem prodejů ojetých vozů může paradoxně zlepšující se ekonomická situace. Ta sice stále neumožňuje většině obyvatel nakupovat nové vozy, ale umožňuje jim kupovat vozy na sekundárním trhu, kde se prodávají stále kvalitnější a modernější ojetiny," podotýká Filip Kučera z Auto ESA.

Nejaktuálnější čísla pak hovoří o tom, že v květnu se v inzerci objevilo 124 012 automobilů. Celých 41 procent z tohoto čísla pak pocházelo z dovozu.

 

Právě se děje

Další zprávy