Návrat k době před pandemií. Automobilky na Slovensku postupně upravují režim výroby

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
26. 5. 2020 12:21
Automobilky na Slovensku postupně obnovují svůj provoz a vracejí se k režimu výroby před vypuknutím pandemie onemocnění covid-19, kvůli níž se i v tamních továrnách zastavila produkce. Tu mezi prvními obnovila žilinská Kia už na počátku dubna a postupně se přidali další výrobci.
Výroba Land Roveru Defender v Nitře.
Výroba Land Roveru Defender v Nitře. | Foto: Land Rover

Závody čtyř automobilek na Slovensku se postupně přibližují režimu výroby z období před přerušením produkce kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19. Vyplývá to z vyjádření jednotlivých továren. Automobilový průmysl je hlavním motorem slovenské ekonomiky.

"Pozorně sledujeme vývoj situace ohledně pandemie a výrobu rozbíháme postupně, protože přibližně dvě třetiny showroomů zůstávají ve světě nadále zavřeny," uvedla dnes v prohlášení manažerka pro firemní vztahy slovenské divize automobilky Jaguar Land Rover (JLR) Miroslava Remenárová. Dodala, že od začátku června bude továrna JLR na jihu Slovenska montovat vozidla Land Rover Defender a Discovery ve dvousměnném provozu. Minulý týden závod obnovil produkci zatím v jednosměnném provozu.

Továrna francouzské automobilky PSA pak ohlásila, že od tohoto týdne přidá třetí pracovní směnu. Dříve obnovily produkci také továrny automobilek Kia Motors a Volkswagen. Automobilky zavedly kvůli koronaviru různá hygienická opatření, včetně dezinfekce prostor a měření teploty zaměstnancům.

Vedle Slovenska dochází k obnovování výroby i v České republice. Už v polovině dubna obnovila produkci nošovická automobilka Hyundai, koncem dubna se k ní přidala i Škoda Auto ve všech svých závodech. Jako poslední přistoupili k obnovení produkce v kolínské TPCA, tedy společném podniku Toyoty, Peugeotu a Citroënu.

Tam se výroba zastavila 18. března a obnovena byla včera, tedy 25. května. Odstávka tak trvala více než dva měsíce. Dvousměnný provoz bude nejprve pracovat v omezeném režimu, plnou kapacitu vozů by měla automobilka začít vyrábět v pátek. Podobně jako na Slovensku, i v Česku automobilky zavedly přísnější hygienická opatření.

Výkony slovenského průmyslu v březnu, tedy po vypuknutí pandemie nemoci covid-19 na Slovensku, meziročně spadly téměř o pětinu. To byl nejhorší výsledek za posledních 11 let. Výroba dopravních prostředků se snížila o 38,3 procenta. V Česku se v dubnu výroba motorových vozidel snížila o 88,8 procenta, za období leden až duben letošního roku se produkce meziročně propadla o 31,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy