První vlaštovka: Korejská Kia opět rozjela výrobu ve své slovenské továrně v Žilině

ČTK ČTK
6. 4. 2020 12:08
Slovenská továrna jihokorejské automobilky Kia Motors dnes po dvou týdnech obnovila výrobu, kterou kvůli šíření koronaviru přerušila v březnu. Řekl to její mluvčí Ján Žgravčák. Továrny zbylých tří automobilek na Slovensku, jež dříve rovněž pozastavily montáž vozidel i kvůli poklesu poptávky, k opětovnému spuštění výrobních linek zatím nepřistoupily.
Továrna Kia v Žilině, ilustrační foto.
Továrna Kia v Žilině, ilustrační foto. | Foto: Kia

Továrna Kia Motors u Žiliny na severu Slovenska, která zaměstnává přes 3800 lidí, bude prozatím fungovat ve dvousměnném provozu. Původně plánovala obnovit výrobu ve třech směnách, změnu ale zdůvodnila neočekávanou situací na trhu.

Továrna podle Žgravčáka dodržuje všechna nařízení v souvislosti s koronavirem, například měření teploty lidem, kteří vstupují do továrny. Prostory závodu byly dezinfikovány.

Kia vyrábí na Slovensku modely Ceed, dále crossover XCeed a SUV Sportage.

Závod spřízněné jihokorejské automobilky Hyundai v moravskoslezských Nošovicích zatím zůstává stát. Výrobu by měl obnovit po Velikonocích, tedy v úterý 14. dubna v 6:00. V omezené míře spustí nyní jen výrobu převodovek, které pro svou činnost potřebuje v Žilině Kia.

Automobilový průmysl je hlavním motorem exportně orientované ekonomiky Slovenska, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě. Kvůli poklesu poptávky a dopadům pandemie choroby covid-19 dříve přerušily výrobu na Slovensku provozy německé automobilky Volkswagen, francouzské skupiny PSA a britské automobilky Jaguar Land Rover.

 

Právě se děje

Další zprávy