Nafta už i za 38 korun, kde jsou fronty? Ještě koncem října stála i o 10 korun víc

Nafta už i za 38 korun, kde jsou fronty? Ještě koncem října stála i o 10 korun víc
Ceny u řetězce Tank ONO ve středu odpoledne. Ve čtvrtek zlevnil ještě o korunu jak u litru benzinu, tak i nafty.
Štrúdl autobusů spořádaně čeká, až přijdou na řadu a natankují levnější naftu.
V okolí Vysokého Mýta. Ceny paliv jsou nižší než v Praze. I tak je u Tank ONO nejlevněji.
Foto: Eva Srpová
ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
24. 11. 2022 16:15
Ceny benzinu a nafty v Česku pomalu klesají. Například litr nafty u řetězce Tank ONO už vyjde na, bez desetníku, 39 korun. Konkurence ale zlevňuje pomaleji. Na konci října majitelé dieselových aut platili za litr nafty i téměř o deset korun více.

U čerpací stanice Tank ONO u obce Hrušová směrem na Vysoké Mýto stojí pokojně v řadě několik autobusů. Stojany určené pro osobáky jsou sice také obsazené, ale fronty se tu moc netvoří. Ať už jde o modernější auta, nebo unavené ojetiny, motoristé z okolí jedou právě sem, aby tu načerpali levné pohonné hmoty. 

Na čerpací stanici řetězce Tank ONO totiž litr benzinu stál ve středu odpoledne 38,90 Kč a litr nafty byl jen o korunu dražší, ve čtvrtek cena spadla u obou položek ještě o další korunu. Tento nízkomaržový prodejce jako první v Česku prolomil čtyřicetikorunovou hranici za naftu už v pátek, nyní po zlevnění vyjde litr nafty za 38,90 koruny.

A to je oproti jiným pumpám výrazně méně. Jenže konkurenční řetězce zlevňují pomaleji, a tak zákazníci stále tankují spíše za ceny vyšší. Podle dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje, se litr Naturalu 95 aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 40,51 Kč, před týdnem byl o korunu dražší. O 1,90 koruny na litru se snížila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 42,85 Kč. Ještě na konci října se mnohdy majitelé naftových aut mohli na totemech u pump setkat s cenou i přes 47 korun za litr nafty.

Nejlevnější paliva aktuálně natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 40,04 Kč, nafta se prodává průměrně za 42,04 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 41,24 Kč. Naftu řidiči tankují průměrně za 43,80 Kč za litr.

Levnější to mají ti, kteří využívají tankovací karty. "Plošná cena nafty u námi poskytovaných tankovacích karet od začátku listopadu klesla o 6,50 koruny za litr. Aktuálně tak lze s touto kartou tankovat naftu v celé síti Shell, včetně dálničních čerpaček za 39,99 koruny za litr," říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon. Ten si také myslí, že ceny benzinu a nafty se ještě více vyrovnají.

Nafta by mohla zlevnit ještě skoro o dvě koruny

Ceny paliv mají podle analytiků ještě přinejmenším teď v listopadu dál zlevňovat. "Důvodem je nejenom snížení cen ropy, ale také pokračující pokles velkoobchodních marží na celém evropském trhu," řekl manažer společnosti Finlord Boris Tomčiak. Odhaduje, že do konce listopadu by cena nafty měla poklesnout o dalších 1,8 Kč za litr, u benzinu pak zhruba o korunu.

Tyto prognózy jsou zřejmě příčinou, proč se u pump zatím fronty netvoří, zatímco při rapidním zdražování pohonných hmot po vpádu Ruska na Ukrajinu byly konkrétně pumpy Tank ONO obsypané motoristy, kteří chtěli za zdražující se paliva ušetřit.

Analytik Purple Trading Petr Lajsek ale upozorňuje, že se začátkem prosince bude na trhu velká nejistota kolem cen ropy. "Zasedá totiž kartel OPEC a také začne platit částečné embargo na dovoz ruské ropy do EU. Trh nyní navíc netrpělivě očekává nastavení cenového stropu pro ruskou ropu a také reakci Číny a Indie na jeho případnou výši," řekl. Další kroky Ruska i Číny jsou podle Lajska nevyzpytatelné, proto se na začátku příštího měsíce čeká na trhu s ropou velká nejistota.

 

Právě se děje

Další zprávy