Ve frontě na levnější nádrž. Nafta za 44 korun? Tak drahé palivo v ČR ještě nebylo

Ve frontě na levnější nádrž. Nafta za 44 korun? Tak drahé palivo v ČR ještě nebylo
Ceny paliv na stanici Shell v Kladně v pátek ráno.
Ještě dražší byl litr nafty u Benziny.
MOL v pátek ráno na dálnici D8 za Prahou směrem na Ústí nad Labem.
Tank Ono byl jedinou stanicí, kterou jsme navštívili, kde cena za litr paliva začínala trojkou.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
5. 3. 2022 6:04
Češi ve snaze ušetřit ještě na poslední nádrži vyrazili k levným čerpacím stanicím. Ceny pohonných hmot v posledních několika dnech dramaticky vystřelily, na některých pumpách se litr nafty během pátku prodával i za více než 44 korun. Někteří si po načerpání plné nádrže ještě čepují do kanystrů.

Na značkových čerpacích stanicích v okolí Prahy a jejím centru to vypadalo v pátek jako každý jiný pracovní den. Zato u těch levnějších bylo už během čtvrtka rušno a tvořily se dlouhé fronty, které nepolevily ani v pátek přes celý den.

Motoristé si čepují palivo do zásoby do kanystrů.
Motoristé si čepují palivo do zásoby do kanystrů. | Foto: Eva Srpová

Trpěliví řidiči nákladních i osobních aut čekají, až si načepují plnou nádrž a navíc často i jeden nebo dva kanystry, které rychle vytahují z kufru auta. Příčina je jasná, chtějí ještě ušetřit pár set korun.

Ceny pohonných hmot v posledních dnech dramaticky vystřelily. Historicky vůbec poprvé v průměru přesáhly hranici 40 korun na litr. Příčinou je podle analytiků ruský útok na Ukrajinu, který zdražuje ropu na světových trzích, a také oslabuje česká koruna.

Zatímco podle dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005, se ve čtvrtek nabízel benzin u pump v průměru za 40,40 Kč a nafta o haléř levněji, v pátek už na mnoha totemech svítila u nafty číslice 43,90 Kč za litr. 

"Dívám se na to s úžasem, je to bezprecedentní situace. Nikdy dřív v Česku nebylo palivo tak drahé, na některých stanicích v Praze už se nafta prodává za 44 korun a víc. Zdražování nafty je teď výrazně vyšší než u benzinu. I přes loňské snížení spotřební daně o korunu je teď nafta ve srovnání s Naturalem 95 často o 1,50 koruny za litr dražší," říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil.

Redakce Aktuálně.cz objela v pátek několik čerpacích stanic v okolí Prahy, jmenovitě Shell, MOL, OMV, Benzinu i EuroOil, ale i méně známé řetězce, jako například Prim, a také se zastavila u čerpačky Tank Ono. Na většině z renomovaných značek ve Středočeském kraji stál litr nafty 43,90 koruny, u EuroOil si motoristé zaplatili 43,30 Kč za litr, u MOL vyšla na 42,50 Kč, Prim nastavila stejnou cenu jako značkové, tedy 43,90, Benzina u Velvar prodávala litr nafty za 44,10 koruny.

Zkontrolovali jsme také ceny na dálnici D8 za Prahou směrem na Ústí nad Labem, i zde na OMV a MOL stál litr nafty 43,90 Kč, benzin pak o korunu levněji. 

Zato stanice Tank Ono na silnici č. 9 mezi Líbeznicemi a Mělníkem vypadala jako v obležení. Zde v pátek ráno stál litr dieselu i benzinu shodných 38,90 Kč, tedy o rovných pět korun méně než u renomovaných čerpaček v okolí. Ve frontě před stojany proto trpělivě čekalo v poledne asi třicet aut, nákladní i osobní. Pokud natankují 50litrovou nádrž, ušetří 250 korun, u nákladních vozů je cenový rozdíl značný, například i 3000 Kč.

Jak je možné, že Tank Ono má o tolik levnější palivo, Damir Duraković vysvětluje: "Jsou diskontní řetězec, mají velmi nízkou marži, zhruba 70 haléřů na litr. Všiml jsem si ale, že předevčírem ráno ještě prodávali neaditivovanou naftu za 35,90, ale večer už stála 38,90, tedy i oni museli výrazně zdražit o tři koruny."

Podle jeho odhadů se bude zdražovat i nadále. "Bohužel se obávám, že rekordy budou ještě pokořeny. Cena ropy se ve čtvrtek přiblížila ke 120 dolarům za barel, v pátek klesla na 115 dolarů, před vpádem Ruska na Ukrajinu byla na 95 dolarech za barel. Loni v březnu stál barel 65 dolarů. Investoři nenakupují anebo nechtějí nakupovat ruskou ropu a to se okamžitě projevilo," vysvětluje Duraković.

"Pracujeme i s černými scénáři, kdy by se cena za barel ropy mohla zvýšit až o 50 %, v tu chvíli by litr nafty vyšel v Česku asi na 60 Kč. Nechci ale vyvolávat paniku," uzavírá Duraković.

Dopravní podnik v Českých Budějovicích musel v pátek ráno zastavit prodej nafty pro veřejnost ve své čerpací stanici v Novohradské ulici, pumpa patřila dlouhodobě k nejlevnějším stanicím v jihočeském městě. Dosud se tu nafta prodávala zhruba za 36 korun, v pátek ráno lidé čerpací stanici zahltili, protože na běžných stanicích vyšla i na 45 korun. Podnik prodej nafty obnoví, až zdraží, ale není jasné kdy, sdělil ČTK primátor Jiří Svoboda (ANO).

 

Právě se děje

Další zprávy