Prodeje nových aut se v Česku historicky propadly. V dubnu se dařilo jediné kategorii

Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 5. 2020 6:02
Prodeje nových aut v dubnu klesly o 53,4 procenta na necelých 11 tisíc vozů. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů. Jde tak o historicky největší meziroční propad, zapříčiněný především šířením onemocnění covid-19 a s ním souvisejícími karanténními opatřeními. Přesto existuje část trhu, která meziročně roste. Daří se elektrifikovaným modelům, především elektromobilům a plug-in hybridům.
Foto: Škoda Auto

Stejně jako v dubnu, i celému roku 2020 zatím z pohledu jednotlivých segmentů vévodí SUV. Těch se prodalo skoro 20 819 a jejich tržní podíl přesahuje 34 procent.

S 65,69 procenta registrací dominují prodejům auta s benzinovým motorem. Těch se letos zatím prodalo skoro 40 tisíc kusů. Naftových aut je podstatně méně, prodalo se skoro 18 tisíc kusů, což představuje podíl 29,12 procenta. Podíl mezi benzinem a naftou potom zůstal meziročně na hodně podobné úrovni.

Kde se zvedl počet registrovaných kusů, to jsou elektromobily. Jestliže loni jich za první čtyři měsíce bylo 207 kusů, letos je to 1053 kusů. Elektromobily tak mají tržní podíl přes 1,7 procenta. Nejprodávanějším elektromobilem v Česku je Škoda Citigoe iV, druhé, byť s výrazným odstupem, je potom portfolio americké Tesly.

Stejně razantně vzrostl i počet plug-in hybridů. Loni se prodalo 72 kusů, letos už 541 kusů (podíl zhruba 0,9 procenta). První je opět Škoda Superb iV následovaná s velkým odstupem novým Fordem Kuga.

Narostl i počet třetí elektrifikované skupiny, hybridů a mild hybridů. Loni jich bylo 2102 kusů, letos 2605 kusů (tržní podíl zhruba 4,3 procenta). Nejoblíbenějším modelem této části trhu je Toyota Corolla, následovaná Toyotou RAV4.

Pro úplnost výčtu je potřeba doplnit ještě 554 prodaných aut s pohonem na CNG a 72 vozidel na LPG.

 

Právě se děje

Další zprávy