Vše o elektronických dálničních známkách pro rok 2021. Kdo na nich ušetří?

Eva Srpová Eva Srpová
30. 10. 2020 6:05
Blíží se konec roku a s ním přijde pro majitele aut nutnost pořídit si novou dálniční známku. Od příštího roku bude poprvé v Česku elektronická a nově se několik věcí změní. Elektromobily ani veterány ji potřebovat nebudou vůbec a vozy spalující CNG dostanou 50% slevu. Pokutovat neplatiče ale půjde velmi složitě. Stát zaspal.

Od 1. prosince tohoto roku bude možné pořídit si dálniční známku pro rok 2021. Dálniční kupon už ale nebude potřeba vylepovat na čelní sklo. Pořizuje se elektronicky buď v e-shopu, nebo na vybraných místech, například na pobočkách České pošty nebo čerpacích stanicích EuroOil. Vše, co potřebujete o e-vinětě vědět, přinášíme v grafice, kterou projdete kliknutím na tlačítko "pokračovat".

Dálniční policie převzala 23. ledna v Mladé Boleslavi 19 nových služebních vozů Škoda Superb.
Dálniční policie převzala 23. ledna v Mladé Boleslavi 19 nových služebních vozů Škoda Superb. | Foto: ČTK

Jak se budou e-viněty kontrolovat?

Ministerstvo si od elektronické podoby slibuje, že ušetří. Nebude potřeba tisknout miliony kuponů, odpadá i nutnost likvidovat neprodané známky a řeší se tím i problém s padělanými kupóny. Největší výhodou pro stát ale měl být samozřejmě fakt, že se tím sníží počet neplatičů, na které se důslednějšími kontrolami snadněji přijde.

Jenže stát zaspal. Že mají auta, která na zpoplatněných úsecích pojedou, elektronickou známku platnou, se sice bude kontrolovat pomocí kamer na mýtných branách. Jenže jak dříve upozornily SeznamZprávy.cz, provinilého řidiče bude muset fyzicky odchytnout policie, stejně jako tomu dosud bylo u papírových kuponů.

 

Právě se děje

Další zprávy