Na dálnici D7 není kde zastavit při poruše auta. Mají zde vzniknout nouzové zálivy

Eva Srpová Eva Srpová
23. 8. 2024 10:51
V úseku dálnice D7 od Prahy směrem na Slaný, stejně jako v protisměru, není kde bezpečně zastavit, pokud se řidiči porouchalo auto. Ředitelství silnic a dálnic má v plánu zde vybudovat takzvané nouzové zálivy. Nyní hledá zhotovitele. Zakázka by měla vyjít na 6,85 milionu korun bez DPH.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Mezi obcemi Kněževes a Středokluky, kudy vede dálnice D7 ve směru z Prahy na Slaný, není u krajnice dostatečný prostor na to, aby zde motorista v případě poruchy na voze bezpečně zastavil. 

Foto: ŘSD

Krajnice je tu úzká a odstavená auta tu vždy značně blokují provoz. Přitom ten je na této trase každodenně velmi hustý. Podle posledního sčítání projede touto trasou každý den na 40 tisíc vozidel, z toho zhruba jednu čtvrtinu tvoří nákladní a kamionová doprava, uvádí Ředitelství silnic a dálnic.

To má proto v plánu nechat zde postavit takzvané nouzové zálivy. "Vznikne jich dohromady 12, po šesti na každé straně dálnice," uvádí podnik. 

Šest lokalit by mělo vzniknout na pětikilometrovém úseku, konkrétně mezi třetím a osmým kilometrem D7 v části zpevněné a nezpevněné krajnice. Jde o tři lokality po obou stranách dálnice. 

ŘSD uvádí, že každé nouzové asfaltové stání bude dlouhé 30 metrů, plus po deseti metrech se přidávají vjezdové a výjezdové klíny. Šířka samotného nouzového zálivu bude 3,5 metru od vnější hrany vodicí čáry. V jednom místě budou vybudovány vždy dva nouzové zálivy, ve třech lokalitách, po obou stranách dálnice.

Dálnici D7 vylepšilo nedávné dokončení dostatečných nájezdů na exitu Kněževes v obou směrech, dvoukilometrový úsek mezi Kněževsí a Středokluky, kde se nachází ve směru na Slaný čerpací stanice RobinOil, je ale v případě zastavení auta skutečně rizikový. Kdo tuto trasu jezdí pravidelně, ví, že odstavená auta tu skutečně nemají bezpečný prostor a posádka porouchaného vozu se vystavuje riziku, že ji auta na dálnici smetou.

ŘSD tvrdí, že během výstavby bude provoz na dálnici omezen pouze částečně. Pro motoristy tu budou na zhruba 600metrovém úseku k dispozici dva zúžené jízdní pruhy, pracovní místo se oddělí dočasnými betonovými svodidly. Dále bude omezena rychlost na 80 km/h. 

"Momentálně vrcholí tendr na zhotovitele. Předpokládaná hodnota zakázky je 6,85 milionu korun bez DPH a maximální doba pro uvedení do provozu je stanovena na 110 dní. Termín zahájení výstavby se bude odvíjet od výsledků veřejné soutěže," uvádí k stavbě Ředitelství silnic a dálnic.

 

Právě se děje

Další zprávy