Dacia se dere do Top 10. Na příští rok hlásí ofenzívu

Radek Pecák Radek Pecák
8. 12. 2012 12:31
Nová generace modelu sandera se začíná prodávat za necelých 160 tisíc korun
Foto: Dacia

Většina automobilek, které svoje vozy prodávají na území České republiky, se příštího roku velmi obává. Ne tak Dacia.

Tato rumunská značka od roku 2004 pod vedením francouzského Renaultu za posledních osm let patnáctkrát navýšila své prodeje a její automobily si koupily už dva miliony zákazníků.

"Bodujeme především díky skvělému poměru užitné hodnoty, zejména prostoru a ceny," řekl při uvedení nové generace vozu Sandero na český trh ředitel zastoupení značky Dacia a Renault pro Českou republiku Eric Basset.

Tento vůz bude mít nepochybně také úspěch, už vzhledem k tomu, že je v současnosti po Fiatu Panda Classic druhým nejlevnějším autem na trhu (ceník začíná na částce 159 900 korun), jeho vnější i vnitřní design je podstatně vylepšený a kabina nabízí prostor pro čtyři dospělé osoby.

Interiér už není nevzhledný
Interiér už není nevzhledný | Foto: Dacia

Dacia si získává své zákazníky i díky rozšíření modelové nabídky, která je navíc velmi často obměňována a doplňována. Až příští rok vstoupí na trh nový model Logan, bude nejstarším vozem Dacia na trhu SUV Duster, kterému jsou teprve dva roky.

Sandero bude i v kombíku

Kromě toho chystá Dacia ještě karosářskou variantu kombi modelu Sandero a také se začne prodávat nový Logan, což je sedan se shodnou přídí, jakou má sandero. Stále hodně si Dacia slibuje od SUV Duster, který je v současnosti čtvrtým nejprodávanějším automobilem s pohonem všech kol na tuzemském trhu - hned za Škodovkami Yeti, Octavia a Superb. Slibně podle Basseta začal také prodej velkoprostorového modelu Lodgy. Zatím si jich zákazníci v Česku z autosalonů odvezli od léta, kdy se začal prodávat, dvě stovky a na dalších 400 evidují prodejci objednávky.

Dacia plánuje se v příštích letech zabydlet v první desítce pořadí značek na českém trhu. "Příští rok plánujeme zvýšit prodeje o čtvrtinu," uvedl Basset. Kvůli těmto cílům také Dacia ČR zvyšuje počet dealerů. V roce 2013 se jejich počet zvýší rovněž o čtvrtinu, ze stávajících 36 na 45.

Tvary sandera jsou nadčasové
Tvary sandera jsou nadčasové | Foto: Dacia

Kromě základního modelu Sandero bude na trhu i varianta Stepway se vzhledem SUV, i když má poháněna pouze přední kola.

V základní výbavě se nyní objevuje elektronický stabilizační systém ESP, 4 airbagy, řízení bude komfortnější díky posilovači a všechna sandera budou mít dělená a sklopná opěradla vzadu.

Stepway má nosič

Rovněž prostřední výbavový stupeň Sandera má cenovku pod hranicí 200 000 korun. Se základním motorem 1,2 (75 koní) stojí necelých 175 tisíc, s motorem upraveným pro spalování LPG stojí 194 900 korun.

Přitom ve výbavě už jsou lakované nárazníky, centrální zamykání s dálkovým ovládáním a elektrické ovládání předních oken. Rádio a klimatizaci ovšem zákazník dostane až při koupi nejvyšší výbavy Arctica, společně s elektricky ovládanými zrcátky, palubním počítačem, mlhovkami a výškově nastavitelným sedadlem řidičem.

Zavazadlový prostor zůstal ve srovnání s první generací sandera nezměněn a je 320 litrů. Pod dnem se nachází plnohodnotné rezervní kolo.

Nejdražší verzí sandera je model Stepway Arctica s dieselovým motorem 1,5 dCi a výkonem 90 koní. Za tu zájemce zaplatí 281 900 korun. Kromě plastových prvků na karosérii ho odlišuje i střešní nosič.

Podívejte se na nová auta pro rok 2013

 

Právě se děje

Další zprávy