Věci, které v Dacii nečekáte. Nový Bigster jde po krku Kodiaqu, zásadní věc mu chybí

Věci, které v Dacii nečekáte. Nový Bigster jde po krku Kodiaqu, zásadní věc mu chybí
Dacia představila své doposud největší SUV, 4,57 metru dlouhý Bigster.
Oproti Dusteru je Bigster o 23 cm delší, 5 cm vyšší a má o 4 cm delší rozvor náprav.
Kufr má v základu 667 litrů, o 150 litrů více než Duster.
Vnější design je Dusteru velice podobný, odlišuje se především v detailech. Zobrazit 24 fotografií
Foto: Dacia
Jan Matoušek Jan Matoušek
před 2 hodinami
Před dvaceti lety se Renault rozhodl resuscitovat Dacii jako lowcostovou značku. Když se představoval první Logan, asi by si i ten největší optimista klepal na čelo, kdyby věděl, že o dvě dekády později bude rumunský výrobce uvádět na trh svou šestou modelovou řadu a šlapat na paty autům jako Škoda Kodiaq. I tomu přitom bude nový Bigster konkurovat.

S délkou 4,57 metru a 2,7metrovým rozvorem náprav je to největší SUV, jaké rumunská automobilka kdy vyrobila. Bigster stojí na stejném technickém základě jako Duster, který výrazně připomíná i vnějším vzhledem, těží ale z mnohem většího interiéru. Kufr má 667 litrů, o 150 litrů více než menší sourozenec.

Ano, Kodiaq je ještě o chlup větší, a především nabídne i sedm míst k sezení, v této disciplíně Bigster pohoří. Dacia ale nabídne atraktivní cenovku, nějaké zákazníky by tak Škodovce ukrást mohla. Více ale míří na auta jako Toyota RAV4 nebo Honda CR-V, která jsou také výhradně pětimístná.

Bigster se snaží bodovat nejen prostorem samotným, ale i praktičností. Nechybí modulární střešní ližiny, specialita Dacie, dvojité dno kufru, spací vestavba nebo zadní opěradla dělená v poměru 40 / 20 / 40 - u rumunské automobilky věc nevídaná. Stejně jako elektrické ovládání víka kufru. Novinkou je též vysoká středová konzole s loketní opěrkou a chladničkou. Už z jiných modelů jsou známé různé vychytávky typu baterka v kufru nebo držák na mobil s USB portem na palubní desce. O ty nepřišla ani novinka.

Že s novým SUV cílí Dacia i na náročnější zákazníky, dokazuje pohled pod kapotu. Jako první auto celé skupiny Renault totiž Bigster dostane nové hybridní ústrojí Hybrid 155. Princip je stejný jako u hybridů známých z Dusteru a Joggeru, benzinový čtyřválec doplňují elektromotor a startér-generátor, se 114 kW je ale tento hybrid silnější. To s sebou nese mimo jiné i větší tažnou sílu, za Bigster tak lze zapřáhnout skoro tunový přívěs. Nechybí 1,4kWh baterie.

Kromě silnějšího hybridu nabídne Bigster také benzinový tříválec na plyn. Nejde ale o známý přeplňovaný litr, nýbrž tříválcovou mildhybridní dvanáctistovku (i to je poměrně zásadní inovace) s celkovým výkonem 104 kW. Díky 50litrové nádrži na benzin a 49litrové plynové bombě pod podlahou kufru zvládne tato varianta až 1450 kilometrů na jedno natankování.

Chybět nebudou ani klasické benzinové motory v podobě mildhybridní tříválcové dvanáctistovky. Silnější verze TCe 140 nabídne pohon předních kol, slabší TCe 130 známá i z Dusteru bude čtyřkolkou. Obě motorizace jsou spojené s manuálním šestikvaltem, jedinou verzí s automatem bude ta hybridní.

Vnější i vnitřní design se vyjma nárazníků zásadněji neodlišuje od Dusteru, přesto si Dacia nechala pro Bigster "něco extra". Ve výbavě tedy budou prvky jako adaptivní tempomat, dvojtónová automatická klimatizace nebo poprvé u rumunské automobilky otevírací panoramatické střešní okno. Standardní výbavou bude 10,1palcový multimediální systém, ve vyšších výbavách se namísto sedmipalcových standardních digitálních budíků objeví desetipalcový přístrojový štít. Analog už nefrčí ani v daciích.

Na trhu se Bigster objeví v příštím roce, ceny by měly startovat těsně pod 25 tisíc eury (tedy okolo 630 tisíc korun).

 

Právě se děje

Další zprávy