Česká obchodní inspekce: Kvalitnější benzin, než je teď, Češi ještě netankovali

ČTK ČTK
26. 7. 2019 14:34
Kvalita pohonných hmot v Česku byla v letošním prvním pololetí nejlepší za dobu provádění kontrol, uvedla dnes Česká obchodní inspekce (ČOI). Její zaměstnanci odebrali od ledna do června 1329 vzorků paliv, ze kterých bylo nevyhovujících deset. Ve stejném období loňského roku neprošlo 14 vzorků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Meziroční zlepšení zaznamenali kontroloři u automobilových benzinů. Naopak v případě nafty a etanolu E85 podíl nekvalitních vzorků vzrostl. Na stejné úrovni jako loni zůstala jakost stlačeného zemního plynu (CNG) a zkapalněného ropného plynu (LPG).

Zákaz prodeje nevyhovujících pohonných hmot ČOI uplatnila v šesti případech. Celkem se tak do nádrží aut nedostalo více než 20 tisíc litrů v hodnotě přes 683 tisíc korun. Za prvních šest měsíců loňského roku vydala ČOI zákaz prodeje přibližně 81 tisíc litrů pohonných hmot.

ČOI se zaměřila také na kontrolu biopaliv, která se přidávají do pohonných hmot. Obsah metylesterů mastných kyselin ověřili inspektoři u 649 vzorků nafty a obsah etanolu u 504 vzorků benzinu. Ani v jednom případě rozbory neodhalily překročení horní hranice obsahu biosložek v palivu.

 

Právě se děje

Další zprávy