Čeho se motoristé dočkají v roce 2021? Levnější nafty i povinného sledování spotřeby

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 1. 2021 6:03
Jaký bude rok 2021 z pohledu motoristy a automobilového průmyslu? Dost možná zlomový. Není to však otázka necelých 50 kilometrů nových dálnic v Česku, ani o koruny nižší spotřební daně na naftu, řešit se bude budoucnost spalovacího motoru, nová auta budou Evropské komisi hlásit spotřebu a zase se o trochu zpřísní limity emisí CO2. Podívejte se na největší změny a očekávané události roku 2021.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Levnější nafta? Stát má o korunu snížit spotřební daň

V rámci daňových změn, v jejichž případě se nejvíce diskutuje o zrušení superhrubé mzdy, dochází od Nového roku rovněž ke snížení sazby spotřební daně u nafty. Ta klesne o korunu, což by mělo vést i ke snížení cen na totemech čerpacích stanic. Otázkou však je, do jaké míry nižší daň do konečných cen promítnou i samotní prodejci.

Kromě snížení spotřební daně se v rámci daňových předpisů dá najít další novinka. Týká se těch, kteří ke služebním cestám používají elektromobil, v rámci výpočtu cestovních nákladů na spotřebované "palivo" mohou využít referenční cenu jedné kilowatthodiny elektřiny, 4,80 Kč/kWh. Není nutné náklady dokládat účty za odběr elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy