Toyota, která si chce povídat, hyundai jako kus obýváku. Automobilky perlí na elektronickém veletrhu

Jiří Kaloč
6. 1. 2017 15:46
Účast na tradičních autosalonech, jakými jsou Paříž nebo Frankfurt, škrtá ze svých plánů nejedna velká automobilka. Naproti tomu počet výrobců vozů, které staví rozsáhlé expozice na přehlídkách o moderních technologiích, roste geometrickou řadou. Podívejte se do naší grafiky, na jaké výhledy do budoucnosti na kolech můžete narazit na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas.
Foto: BMW

BMW HoloActive Touch: Ovládání automobilu pouze gesty

BMW patří mezi lídry v ovládání některých funkcí automobilů pomocí gest. Dostalo se již do výbavy současného BMW řady 7, další rozšíření se očekává v nové generaci BMW řady 5.

Expozice mnichovské automobilky v Las Vegas dává nahlédnout pod pokličku dalšího vývoje ovládacích systémů automobilů gesty a představuje interiér budoucnosti s názvem Inside Future. Ovládací systém HoloActive Touch funguje jako virtuální dotykový displej. Volně plovoucí displej se ovládá pomocí gest a potvrzuje příkazy tak, aby je řidič vnímal jako hmatovou zpětnou vazbu. Poprvé je možné určité funkce ovládat bez jakéhokoliv fyzického kontaktu s materiály, i když technologie stále umožňuje viditelné a hmatatelné interakce řidiče známé z konvenčních dotykových obrazovek. HoloActive Touch je totiž kombinován s posledními vývojovými trendy v oblasti head-up displejů. Současné head-up displeje umí obrazy a informace promítat třeba na čelní sklo, zde ovšem obrazy v podobě klávesnice viditelné řidičem vznikají jako hologramy uvnitř kabiny vozidla. Kamera při tom detekuje pohyby rukou řidiče a jakmile se konečky prstů dostanou do kontaktu s jedním z těchto virtuálních řídících ploch, příslušná funkce je aktivována.

 

Právě se děje

Další zprávy