Třicet let od premiéry. Veterány se letos stávají třeba první Hummer nebo Alfa 155

Jan Matoušek Jan Matoušek
3. 1. 2022 6:02
S novým rokem už tradičně míří do skupiny možných veteránů řada automobilů. Vedle splnění mnoha podmínek k tomu stačí zdánlivě jediné, stáří alespoň 30 let. Loni už se do kategorie aut vhodných pro veteránskou značku zařadilo několik naprosto běžných modelů a jinak tomu není ani letos. Veterány totiž mohou být auta vyrobená v roce 1992. Na zajímavé novinky toho roku se podívejte do galerie.
Foto: Nissan

Nissan Micra K11

V roce 1992 se poprvé představil Renault Twingo, který však do prodeje zamířil až na jaře roku následujícího, to Nissan Micra druhé generace s kódovým označením K11 i v Evropě zamířil do prodeje ve druhé polovině roku 1992. Šlo o první Micru produkovanou mimo jiné i na evropském území, konkrétně v britském Sunderlandu (první vyrobili 10. srpna), se zaoblenými vnějšími tvary se auto také mnohem lépe trefilo do vkusu evropských zákazníků.

Důkazem může být i vítězství v anketě o evropské auto roku 1993. Tří- nebo pětidveřový hatchback dostal pod kapotu nové celohliníkové čtyřválce s objemem 1,0 nebo 1,3 litru. Na různých světových trzích se Micra K11, prodávaná v Japonsku pod jménem March, objevila i v dalších karosářských variantách - jako sedan, kombi nebo kabriolet. V prodeji nakonec Micra K11 vydržela v Evropě přes deset let, narazit na kousek z prvního roku výroby ale může být složitější, než by se na první pohled mohlo zdát.

 

Právě se děje

Další zprávy