Evropa versus technologičtí giganti. Apple doplatí Francii daně ve výši 13 miliard

ČTK ČTK
5. 2. 2019 12:29
Americký technologický gigant Apple se dohodl s francouzskými úřady na doplacení daně za minulých deset let. Uvedla to firma v úterním prohlášení, částku však nezveřejnila. Podle francouzských médií doplatí firma na daních 500 milionů eur (12,8 miliardy korun). Podle francouzského časopisu L'Express Apple uzavřel tajnou dohodu o urovnání v prosinci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Francie letos zavádí vlastní daň týkající se velkých internetových a technologických firem, jako Google a Apple. Francie také tlačí na zavedení celoevropské daně na největší digitální a softwarové firmy, která by zajistila, že tito giganti platí ze svých obrovských operací v Evropě odpovídající daně.

Nízké daně, které tyto giganty platí v EU, jsou již delší dobu trnem v oku mnoha evropských zemích. Velcí američtí technologičtí giganti často nemají v Evropě žádné sídlo a nemohou být tedy na kontinentu daněny, nebo podnikají v těch evropských zemích, kde je výhodný daňový režim. Země EU se však zatím neshodly na tom, jak tento problém řešit.

Úřadům ve Francii se nelíbilo, že Apple v uplynulých deseti letech zaplatil v zemi pouze velmi nízké daně, přestože prodeje skupiny v Evropě prudce rostly, zejména díky přístrojům iPhone. Apple využíval praktiku, která mu umožňuje převádět zisky do Irska, kde jsou daně výrazně nižší.

Před rokem se francouzský daňový úřad dohodl na doplacení daní s americkým internetovým obchodech Amazon. Ten souhlasil, že za roky 2006 až 2010 doplatí 202 milionů eur.

Celosvětové tržby Applu loni činily 265,5 miliardy USD (šest bilionů korun) a zisk 59,5 miliardy USD. V Evropě tržby stouply na 62,42 miliardy eur z 55 miliard v roce 2017. Podíl Francie není přesně znám, podle demografického rozdělení mohl obrat ve Francii loni činit tři až šest miliard eur, uvedl server slice42.

 

Právě se děje

Další zprávy