Nový iPhone 7 přišel o konektor pro sluchátka, ale lze ho vzít pod vodu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 9. 2016 23:29
Nový model od firmy Apple má výkonnější fotoaparát, delší životnost baterie a je vybaven stereosluchátky. Kvůli úspoře místa naopak postrádá tradiční konektor pro připojení sluchátek. Společnost představila také novou verzi hodinek Apple Watch.
iPhone 7 od firmy Apple.
iPhone 7 od firmy Apple. | Foto: Reuters

San Francisco – Americká technologická společnost Apple ve středu představila další generaci chytrého mobilního telefonu iPhone a novou verzi hodinek Apple Watch. Obě novinky, které lákají na několik vylepšení, začne firma prodávat ve více než 25 zemích světa od pátku 16. září.

Apple Watch Series 2
Apple Watch Series 2 | Foto: Reuters

Sedmá generace telefonů iPhone, kterou bude firma nabízet v tradiční velikosti i velikosti "plus", je vybavena stereosluchátky, je voděodolná a má delší životnost baterie. Větší verze má fotoaparáty s dvěma čočkami a novým bleskem. Tlačítko "home" bude citlivé na sílu stlačení, takže výsledek stisknutí se bude lišit podle tlaku.

Apple představuje nový iPhone 7.
Apple představuje nový iPhone 7. | Foto: Reuters

iPhone 7 však postrádá tradiční konektor pro připojení sluchátek audio jack. Klasický jack, který má dvě až tři miliardy zařízení na světě, podle Applu neposkytuje dostatečně kvalitní hudbu. K bezdrátovým sluchátkům se prý také odhodlal kvůli úspoře místa.

Šéf společnosti Tim Cook nicméně ujistil, že Apple nabídne redukci připojení běžných sluchátek s drátem, připojí se pomocí konektoru určeného pro nabíječku. Firma hodlá uživatele povzbuzovat, aby si pořizovali bezdrátová sluchátka napojená přes systém Bluetooth.

Cook na prezentaci v San Francisku opět označil nový model iPhonu za nejlepší, jaký Apple vyrobil. Majitelé budou mimo jiné moci hrát populární japonskou videohru Super Mario, nové hodinky bude možné používat ke hraní hitu letošní sezony Pokémon Go.

Apple představuje nový iPhone 7.
Apple představuje nový iPhone 7. | Foto: Reuters

Druhá řada hodinek Apple Watch bude vybavena sledováním přes GPS a omezenou odolností vůči vodě tak, aby se s hodinkami dalo plavat. Nová verze hodinek, která bude mít i rychlejší procesor a jasnější displej, přichází 17 měsíců po uvedení prvního modelu. Původní model, který budou moci uživatelé vylepšit novým softwarem, firma zlevní o deset procent na 269 dolarů (6470 korun), hodinky řady 2 budou začínat na 369 dolarech.

Podrobný přehled novinek čtěte na sesterském webu iHNed.cz.

Investoři doufají v průlom

Telefony iPhone jsou klíčovým produktem Applu a na tržbách nejhodnotnější firmy světa se podílejí více než polovinou. V letošním prvním pololetí nicméně firma vykázala první pokles jejich prodeje od uvedení na trh v roce 2007. Za první pololetí prodal Apple zhruba 82 milionů telefonů iPhone, což bylo asi o 15 procent méně než o rok dříve.

Apple představuje iPhone 7 v San Franciscu.
Apple představuje iPhone 7 v San Franciscu. | Foto: Reuters

Vzhledem k pouze drobným změnám se od iPhonu 7 žádná dramatická změna v ochabujícím trendu prodeje smartphonů nečeká. Investoři doufají v průlom příští rok, na desáté výročí uvedení iPhonů na trh, na kdy firma podle analytiků z Wall Street připravuje ve spolupráci s asijskými výrobci významné novinky.

Akcie Applu během prezentace ztrácely počáteční zisky a mírně klesaly. Po zprávě o zařazení japonských her na nové přístroje však o více než 20 procent vzrostly akcie japonské firmy Nintendo, která vlastní práva na tyto hry.

Hlavní konkurent řeší problém s bateriemi

Apple představil nový iPhone několik dní poté, co jeho hlavní konkurent Samsung Electronics pozastavil prodej svého nejnovějšího smartphonu Galaxy Note 7, který uvedl na trh teprve před třemi týdny. Firma v reakci na zprávy o explozích a vzníceních několika těchto přístrojů zjistila problémy s jejich bateriemi a nyní zákazníkům tyto telefony vyměňuje.

Apple nové produkty představuje v době, kdy čelí silnému tlaku ze strany Evropské komise. Ta před několika dny rozhodla, že Apple řadu let využíval neoprávněné daňové zvýhodnění, které mu umožňovala irská vláda. Té komise nařídila, aby od Applu vymohla zpět na nezaplacených daních asi 13 miliard eur (351 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy