Tesco není samo, kdo nabízí rybu vyvolávající průjem

Tereza Krobová Pavel Baroch, Tereza Krobová
12. 8. 2011 10:12
Po konzumaci většího množství vytéká z těla oranžová olejová tekutina, bolí břicho
Podle ředitele libereckého Teska Bohumila Ženatého nesplňuje OD Ještěd nároky současných zákazníků a jeho uzavření je tedy zcela na místě. "Prodejní plochy jsou anomálně členité, sortiment roztříštěný, obrovskou bariérou je parkoviště jen s 56 místy, komplikovaný a leckdy nebezpečný je i pohyb vozíčkářů a kočárků. Problémy pociťujeme denně," uvedl Ženatý. (Právo, 27. března 2007)
Podle ředitele libereckého Teska Bohumila Ženatého nesplňuje OD Ještěd nároky současných zákazníků a jeho uzavření je tedy zcela na místě. "Prodejní plochy jsou anomálně členité, sortiment roztříštěný, obrovskou bariérou je parkoviště jen s 56 místy, komplikovaný a leckdy nebezpečný je i pohyb vozíčkářů a kočárků. Problémy pociťujeme denně," uvedl Ženatý. (Právo, 27. března 2007) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Městská veterinární správa v Praze se chystá udělit pokutu společnosti Tesco, protože dostatečně neinformovalo zákazníky o tom, jaké zdravotní obtíže může vyvolat konzumace pamakrely tmavé, nesprávně označované jako Butterfish (Máslová ryba).

Když někdo sní větší porci, může se dostavit silná nevolnost a hlavně oranžová olejová tekutina vycházející z těla.

Jenže pokutu za nedostatečné informování zákazníků by si nejspíš zasloužily i další prodejny nebo restaurace, které pamakrelu tmavou, označovanou též jako Oilfish, nabízejí.

Na nebezpečí konzumace této ryby upozornil deník Aktuálně.cz, když popsal příběh rodiny, která jídlo koupila v Tescu na pražské Skalce. Střevní potíže postihly oba manžele i jejich dvě malé děti.

Nebezpečné estery

  • Příčinou zdravotních potíží z pamakrely tmavé jsou takzvané estery, které jsou pro lidský organismus nestravitelné.
  • Zdravotní potíže nastupují od 30 minut do 36 hodin od konzumace ryby.
  • Projevují se podobně jako průjem, jen z lidského těla vychází žlutooranžový olej. Doprovázen může být žaludečními křečemi, nevolností, bolestí hlavy a břicha nebo zvracením.
  • Zdravotní problémy mohou trvat i několik dní.
  • Potížím se dá vyhnout tak, že dospělý člověk nesní více než 170 gramů této ryby a dítě 100 gramů. Doporučuje se též jíst maso blíže k ocasu, kde je méně esterů.
  • Pamakrela tmavá je zakázána prodávat v Japonsku a Itálii.

Na jídelních lístcích restaurací

V internetových diskusích se ovšem s podobnými zážitky svěřili i další lidé.

"Já jsem bohužel rybu snědla v již neexistující Zahradě v Opeře loni a kapal ze mě oranžový olej asi tři dny, měla jsem neskutečné křeče, bylo mi zle, na zvracení," napsala na serveru Gurmánka žena, která se podepsala jako Kasumi.

Butterfish je ovšem uveden na jídelních lístcích v jiných pražských restauracích, přičemž mnohé z nich na možné riziko své zákazníky neupozorňují.

Například vyhlášený podnik Fama ve Vladislavově ulici nabízí na jídelním lístku 200gramový steak. Provozní restaurace o nebezpečí nic nevěděl, potíže ale podle něho mohou způsobit jen uměle chované ryby v Asii, který prý podnik neodebírá.

Zdravotní potíže? Prý nesmysl...

Máslovou rybu nabízí i restaurace Sklep na Žižkově. Opět bez varování.

"Až to uvidím někde na papíře s razítkem, tak tomu budu věřit a můžeme se o tom bavit," reagoval podrážděně tamní manažer, podle něhož jsou informace o možné škodlivosti nepodložené.

Nepříjemné zkušenosti s holešovickou restaurací My Life má Martin Florek, který si tam dal rybu v polovině července. "Taky ji nabízeli bez jakéhokoli upozornění. Projevily se na mě samozřejmě všechny následky. Pak jsem jim do restaurace psal, proč na to neupozornili, ale ani mi neodepsali," řekl Aktuálně. cz Florek.

Vyhlášený podnik Potrefená husa nemá steak z Butterfish ve stálé nabídce, občas ho ale nabízí jako polední menu. Tamní manažer uvedl, že zákazníky na nebezpečí upozorňuje a upravuje velikosti porce, aby nepřesáhly doporučenou gramáž.

Zakaznická karta Makro
Zakaznická karta Makro | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

S ručníkem v kalhotách

V diskusi na už zmiňovaném serveru Gurmánka se žena s přezdívkou Tara svěřila se svým zážitkem s uzenými filetami z této ryby, které manžel přinesl z velkoobchodu Makro.

"Byly tak božsky dobré, že jsme se o ně málem poprali," napsala Tara. "Následující den (naštěstí víkend) jsme trávili v tichosti našeho domova s ručníkem v kalhotách, který se neustále a bez varování plnil čistým a nepáchnoucím oranžovým olejem. Bylo ho tolik, že to ani nemohlo odpovídat množství snězené ryby. Dodnes se chytáme smíchy za břicho, ale pochoutka to byla nezapomenutelná."

Makro je přitom jeden z mála ochodů, které na riziko dlouhodobě upozorňuje na štítku na obalu ryby. Dokonce upozorňuje, že by se nesmělo sníst víc jako 170 gramů ryby a že nejlepším způsobem zpracování je grilování.

I tak se stane, že po rybě z Makra někoho postihne nepříjemná žaludeční příhoda. "Je to velmi častý dotaz ze strany zákazníků," řekla Aktuálně.cz mluvčí společnosti Romana Nýdrle.

Tesco začalo upozorňovat své zákazníky na možné nebezpečí poté, co s ním zahájili veterináři řízení o pokutě za nedostatečné informování.
Tesco začalo upozorňovat své zákazníky na možné nebezpečí poté, co s ním zahájili veterináři řízení o pokutě za nedostatečné informování. | Foto: Jiří Kropáček

Redakce Aktuálně.cz oslovila i ostatní obchodní řetězce s dotazem, zda a jak upozorňují své zákazníky na možné riziko z pojídání Butterfish. Interspar uvedl, že rybu nemá v sortimentu, ostatní řetězce slíbily, že se vyjádří později.

Internetové obchody bez varování

Filety z Máslové ryby nabízejí rovněž specializované internetové obchody. Jak se přesvědčilo Aktuálně.cz, naprostá většina z nich nemá u této ryby žádné upozornění na to, jaká je doporučená porce, ani jak by se měla ryba připravovat.

Bez varování nabízejí Butterfish například TopPotraviny, Maress ryby, CatchMe, Ocean Food nebo Gastrostella.

Jedním z mála on-line obchodů, který všechny důležité informace o pamakrele tmavé poskytuje přímo na stránce u nabízené ryby, je Cerstveryby.cz

"Je pravda, že to skoro nikdo jiný skoro neuvádí," řekl Aktuálně.cz majitel obchodu Luboš Lešetický, který se dovozem a prodejem ryb zabývá roky. 

To je ona, pamakrela tmavá.
To je ona, pamakrela tmavá. | Foto: Wikipedie

Vynikající chuť, ale...

Ryba má podle Lešetického vynikající chuť a nic člověku nezpůsobí, pokud sní doporučenou porci a vhodně si ji připraví.

Lidé, které z neznalosti postihne žaludeční nevolnost a vytéká z nich oranžový olej, dokonce někdy vyrazí k doktorovi.

"Někteří doktoři už vědí, o co jde," poznamenal Lešetický.  Nevolnost, křeče a další potíže samy ustanou.

"Člověku se nic nestane, ale když není dva metry od záchodu, je to malér," dodal Luboš Lešetický.

 

Právě se děje

Další zprávy