Tesco jsme na průjmovou rybu upozornili, tvrdí dovozce

Tereza Krobová Pavel Baroch, Tereza Krobová
14. 8. 2011 11:05
Větší porce "Máslové ryby" způsobuje střevní potíže, mnozí zákazníci to nevědí
Lékaři stále prosazují svůj objev, že ryby jsou zdravé. oproti tomu hovoří fakt, že je v nich hodně jedovatého olova.
Lékaři stále prosazují svůj objev, že ryby jsou zdravé. oproti tomu hovoří fakt, že je v nich hodně jedovatého olova. | Foto: Reuters

Praha - Společnost Nowaco odmítla, že by měla jakýkoli podíl viny na nepříjemných střevních potížích lidí, kteří si v hypermarketech i jinde koupili rybu způsobující při požití většího množství průjem. Všechny svoje odběratele - včetně Tesca - upozorňujeme na zdravotní nebezpečí, tvrdí vedení Nowaco.

Aktuálně.cz popsalo tento týden příběh rodiny Szendzielarzovy. Rodiče i dvě malé děti přepadly potíže poté, co snědli filety z mořské ryby dovezené právě Nowacem.

Manželé Szendzielarzovi koupili pamakrelu tmavou, které se v Česku často nespávně říká Butterfish (Máslová ryba), v Tescu na pražské Skalce.

Záhy se u obou manželů a jejich dvou malých dětí objevil silný průjem, trápily je křeče v břiše a z těla jim co chvíli odcházela nevzhledná olejová tekutina. Nikdo je neupozornil, že se této ryby nesmí sníst větší porce.

Nebezpečné estery

  • Příčinou zdravotních potíží z pamakrely tmavé jsou takzvané estery, které jsou pro lidský organismus nestravitelné.
  • Zdravotní potíže nastupují od 30 minut do 36 hodin od konzumace ryby.
  • Projevují se podobně jako průjem, jen z lidského těla vychází žlutooranžový olej. Doprovázen může být žaludečními křečemi, nevolností, bolestí hlavy a břicha nebo zvracením.
  • Zdravotní problémy mohou trvat i několik dní.
  • Potížím se dá vyhnout tak, že dospělý člověk nesní více než 170 gramů této ryby a dítě 100 gramů. Doporučuje se též jíst maso blíže k ocasu, kde je méně esterů.
  • Pamakrela tmavá je zakázána prodávat v Japonsku nebo Itálii.

Manažer se odvolával na Nowaco

Když Petra Szendzielarzová po propuknutí potíží volala manažerovi Tesca do supermarketu na Skalce, odvolával se na jejich dodavatele ryb, tedy Nowaco.

"Stále se odvolával na společnost Nowaco, které jim rybu dodává. Já argumentovala tím, že jejich nákupčí musí vědět, co přesně kupují. Manažer mi řekl, že otrava nenastala a že 'budeme mít dva dny olejíček', a pak že bude vše v pořádku," řekla Aktuálně.cz Szendzielarzová.

Jan Tajovský, ředitel prodeje společnosti Nowaco uvedl, že rybu firma dodává obchodním partnerům, nikoli koncovému spotřebiteli.

"Přes naše obchodní zástupce a navíc na každém dodacím dokladu je vytištěno u této položky upozornění," řekl Aktuálně.cz Jan Tajovský, ředitel prodeje společnosti Nowaco.

Podle Tajovského neexistuje závazná norma, která by dodavatelům ryb přikazovala na možná rizika upozorňovat. "Jsou jen doporučení Státní veterinární správy, která kontroluje," dodal.

Veterináři chystají pro Tesco pokutu

V oficiálním vyjádření k případu "otrávené" rodiny Szendzielarzovy už Tesco o svém dodavateli ryb nehovoří. Naopak přiznává svou chybu, že před zdravotními riziky své zákazníky nevarovalo.

Ostatně Městská veterinární správa v Praze zahájila se společností Tesco správní řízení o udělení pokuty právě kvůli nedostatečnému informování o rizikových vlastnostech pamakrely tmavé alias Butterfish.

To je ona, pamakrela tmavá.
To je ona, pamakrela tmavá. | Foto: Wikipedie

"Od července je tato informace na obalu uvedena," řekla Aktuálně.cz mluvčí Tesco Eva Karasová, podle níž upozorňují zákazníky na možné riziko i prodejci ryb. "Je nám líto, že v tomto případě došlo na naší straně k pochybení," dodala Karasová.

Ryba se běžně prodává

Jak ale zjistilo Aktuálně.cz, rybu vyvolávající při konzumaci větší porce nepříjemný oranžový průjem běžně nabízejí i další obchody nebo restaurace. Mnohé z nich bez patřičného varování.

Nepříjemné zkušenost má například Martin Florek, který si dal zmiňovanou rybu v polovině července v restauraci My Life v pražských Holešovicích.

"Taky ji nabízeli bez jakéhokoli upozornění. Projevily se na mně samozřejmě všechny následky. Pak jsem jim do restaurace psal, proč na to neupozornili, ale ani mi neodepsali," řekl Aktuálně. cz Florek.

Ryba je stále oblíbenější

Jan Tajovský, zástupce společnosti Nowaco, uvedl, že ryba je v českých restauracích a obchodech stále oblíbenější, zájem o ni roste.

"Zájem registrujeme, protože v tepelně upraveném stavu jde opravdu o sněhobílou rybu s výtečnou chutí a za příznivou cenu," konstatoval Tajovský.

"Chuťově je ta ryba skvělá," potvrdil Luboš Lešetický, který s rybami obchoduje roky. Dodal, že při dodržení všech základních zásad pro její přípravu a konzumaci by se nikomu nemělo nic stát.

 

Právě se děje

Další zprávy