Pozor na pojmy. Rozmrazené pečivo už není čerstvé

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
1. 8. 2012 6:45
Obchody musí rozlišovat 'rozmrazeno', 'z rozmrazeného polotovaru' a 'čerstvé'
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Podle hrubého odhadu Státní zemědělské a potravinářské inspekce 20 až 25 procent pekařských výrobků v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru.

Až dosud prodejce nemusel o pobytu pečiva v mrazicím boxu spotřebitele informovat.

To se ale od středy změní. V platnost vstoupí nová vyhláška, podle níž budou muset prodejci viditelně označit vonící pečivo, které bylo dopečeno ze zmrazeného polotovaru.

Na pultech obchodů se tak budou objevovat tři typy pečiva. Konkrétně ty s nápisy "rozmrazeno", "z rozmrazeného polotovaru" a "čerstvé pečivo".

Přívlastek "čerstvé" tak bude moci mít pouze pečivo, které je nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení a neprošlo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti.

Přesto je třeba mít při výběru pečiva na paměti obezřetnost a nenechat se zlákat velkými reklamními poutači.

Vyhláška totiž nestanovuje, jak přesně by označení mělo vypadat. Prodejci tak bude stačit uvést nařízené informace malým písmem za názvem a cenou produktu.

"Problém je především se slovem čerstvé. Prodejce sice u rozmrazeného polotovaru nemůže napsat 'čerstvé pečivo', je ovšem možné, že se variace slova 'čerstvé' objeví v jiném slovním spojení. Na reklamním poutači tak může být napsáno 'čerstvě rozpečeno'. Právě v takových situacích může lehce dojít k pomýlení," upozornil tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kopřiva proto nabádá nakupující, aby se vždy poohlíželi po přesném označení v popisu výrobku. 

Praxe rozmrazeného pečiva je běžná

Mezi čerstvě upečeným chlebem a čerstvě rozpečeným bochníkem, který několik měsíců dřímal na dně mrazáku, je přitom zásadní kvalitativní rozdíl.

"Dopečený polotovar se od tradičně připraveného pečiva liší především jakostí. Pečivo označené jako čerstvé se vyznačuje delší trvanlivostí. Mražené výrobky v sobě navíc obsahují více stabilizátorů, aby výrobek déle vydržel, " vysvětlil rozdíly Kopřiva.

SZPI nepočítá s tím, že by kvůli nové vyhlášce zintenzivnil kontroly v českých prodejnách.

"Vyhlášku bereme na vědomí. Vzhledem k tomu, že se pečivo kontroluje preventivně a víceméně denně, nedojde v tomto směru k nárůstu kontrol," řekl Kopřiva.

Podíl českých výrobců, kteří přistupují na praxi zmrazeného pečiva, roste. Polotovary nepochází pouze z Česka, nýbrž i z ostatních zemí EU s výrazným zastoupením Polska a částečně také Francie. 

Jedním z iniciátorů nové vyhlášky tak byli mimo jiné rovněž čeští pekaři, kteří požadovali, aby informace o pekařských produktech byly pro spotřebitele jasně srozumitelné.

 

Právě se děje

Další zprávy