Praha - Pouze každý druhý obyvatel České republiky (53,3 procenta) v pracovní dny pravidelně obědvá teplé jídlo.
Ukázal to průzkum, který je součástí mezinárodního projektu FOOD, jehož zadavatelem je Evropská komise.
Dalších 40,7 procenta Čechů v pracovní dny obědvá teplé jídlo "někdy nebo často", zbývajících šest procent nikdy.
Obyvatelé dalších pěti zemí, na něž se průzkum zaměřil, obědvají teplé jídlo mnohem častěji než Češi. Pravidelně tak činí 88 procent Švédů, 83 procent Španělů, 81 procent Italů, 79 procent Francouzů a 77 procent Belgičanů.
Průzkum se zaměřil i na to, kde Češi nečastěji v pracovní dny obědvají. Přes dvě třetiny (72 procent) tak činí v restauraci (včetně závodních jídelen), 12 procent ve fastfoodu, sedm procent v pekárně či bufetu.
"Nejdůležitější pro Čechy jsou vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou," říká Daniela Pedret, marketingová ředitelka "stravenkové" společnosti Edenred.
Ostatních pět zkoumaných států se od Česka liší i tím, že více než 40 procent lidí se pravidelně stravuje přímo na pracovišti v odpočinkových místnostech nebo kancelářích. Další čtvrtina lidí pak chodí obědvat domů.
Pokud jde o skladbu jídla, Češi jako jediní z uvedených zemí ve velkém jedí polévky a drůbež. Mnohem častěji také pijí slazené limonády, více si v poledne dopřávají i alkoholické nápoje, zejména pivo.