Zrušíme poplatky v nemocnicích, láká voliče Paroubek

ČTK ČTK
9. 6. 2012 14:43
Strana NS-LEV 21 představila program pro krajské volby
Jiří Paroubek na ustanovujícím sjezdu LEV 21
Jiří Paroubek na ustanovujícím sjezdu LEV 21 | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Program pro krajské volby strany Jiřího Paroubka Národní socialisté - levice 21. století, který v sobotu představil na konferenci v Praze, slibuje mimo jiné zrušení zdravotních poplatků v krajských nemocnicích, stejně jako ČSSD před minulými volbami.

Obecně bude kampaň strany ve všech regionech zaměřena na ekonomiku, tedy boj s nezaměstnaností, recesí a schodky veřejných rozpočtů, na boj s kriminalitou a korupcí, a na zdravotnictví.

Jak bude kampaň rozsáhlá a kolik do ní chtějí národní socialisté vložit, bude podle Paroubka jasnější po zasedání předsednictva strany 24. června, na kdy LEV 21 plánuje také zveřejnění kandidátek.

"Velký důraz budeme klást na kontaktní kampaň. Naši kandidáti se budou snažit oslovit co nejvíce voličů," řekl Paroubek. Sám plánuje turné po velkých městech.

Hlasy chce Paroubek lovit v řadách levicově zaměřených voličů zklamaných politikou sociálních demokratů, jejichž předsedou v minulosti byl. ČSSD každým dnem slábne a ztrácí věrohodnost, míní Paroubek. Její voliči měli podle něj dosud dvě možnosti: nejít k volbám, nebo volit komunisty, LEV 21 je tak pro ně alternativa.

Strana má asi o 2 % méně voličů než zemanovci

Strana má nyní 1100 členů a krajské organizace ve všech regionech. Koncem roku by Paroubek chtěl, aby disponovala třemi až čtyřmi tisíci členů, měla několik senátorů a své lidi v krajských zastupitelstvech.

Podobně jako Paroubek cílí na voliče ČSSD, která se potýká s korupční kauzou exhejtmana Davida Ratha, i další někdejší předseda sociálních demokratů Miloš Zeman.

Podle průzkumů veřejného mínění má Zeman o něco větší šance než Paroubek. Z květnového šetření agentury Factum Invenio vyplynulo, že strana LEV 21 by získala ve volbách do sněmovny 2,9 procenta voličských hlasů, zemanovci 4,8 procenta a sociální demokraté by volby vyhráli s 26,2 procenty.

Agentura STEM ohlásila výraznější propad podpory sociálních demokratů, a to pokles jejich preferencí v květnu na 23,3 procenta z dubnových 26,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy