Zruším 1. náměstka, ale nejsem kat, říká ministr Bendl

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 10. 2011 20:30
Ministr Bendl o dřevařském tendru, svých náměstcích a podpoře pro Petra Nečase
Petr Bendl se stává ministrem.
Petr Bendl se stává ministrem. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový ministr zemědělství Petr Bendl nebude zatím měnit své náměstky.

Říká, že nepřišel na úřad sekat hlavy. "Přijít sem jako kat a říct: ty patříš tam k tomu a já ti řežu hlavu - to ode mě nikdo čekat nemusí," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz s narážkou na politické okolnosti, za nichž se výměna v čele resortu odehrála.

Bendlova předchůdce Ivan Fuksu odvolal nečekaně premiér, a zatímco Bendl patří ve středočeské organizaci ODS k premiérovým přívržencům, Fuksa se řadí mezi kritiky.  

Jako svůj hlavní cíl v úřadu vidí Bendl být "viditelným ministrem, který bude držet Petra Nečase".

Petr Bendl také hned zkraje ministerského angažmá zvažuje, zda nezrušit jeden z hlavních odkazů svého předchůdce - tendry na těžbu státního dřeva. Jednoznačným vítězem obřího tendru se totiž stala firma Less & Forest podnikatele Jana Mičánka, která sama získala asi 75 procent územních jednotek, o něž se v tendru soupeřilo.

A.cz: Komentáře v médiích už mluví o vaší "nulové zkušenosti v oboru", Agrární komora ČR hrozí, že vás nebude šetřit ani den. Nevstoupil jste na minové pole?

Je mi jasné, že skóre, zda jsem dobrým ministrem, nebo ne, nemůže být 10:0. Chci být viditelným ministrem, který bude držet Petra Nečase. Mám zkušenosti se státní správou a z pozice hejtmana i s jednáním s EU.

A.cz: Zdědil jste ožehavé téma - dřevařský tendr. Je v pořádku, nebo máte pochybnosti?

Měl jasná pravidla. Trošku se ale obávám, aby se zakázky masivně nepřeprodávaly. Zjednodušeně: aby vítěz neodstoupil a neumožnil tomu druhému, aby zakázku získal. V jednotlivých případech se to může stát, protože třeba nečekali, že vyhrajou v tolika tendrech, ale kdyby se to mělo dít masově…

Na kongresu ODS.
Na kongresu ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Vítězové ale už řekli, že na všechno nestačí a že budou potřebovat subdodavatele.

Nad tím zvedám prst a určitě se o tom budu bavit s panem premiérem, jak on to vidí, do jaké míry má ministerstvo zemědělství takovouto věc podpořit, či nikoliv.

Nebudu se rozpakovat tendry zrušit

A.cz: Je teď ve hře případně i zrušení tendru?

Možné je všechno. Budou-li pochybnosti, že stát může významně tratit, je třeba zakročit.

A.cz: A z toho, co už víte - uvažujete vy sám o tom, že byste tendry zrušil?

Neměl bych s tím žádný problém, jestliže přijdu na to, že se tam děje něco nekalého. Já jsem něco podobného udělal jako ministr dopravy v tendru o objemu 34 miliard korun na SŽDC, kde jsem byl také přesvědčený, že to není správně. Tendr jsem tehdy zrušil, takže bych se nerozpakoval ani teď. Ale čekám, co mi řeknou odborníci.

A.cz: V jakém časovém horizontu bude jasno?

Týden.

Když končil jako ministr dopravy.
Když končil jako ministr dopravy. | Foto: Ludvík Hradilek

Zruším 1. náměstka

A.cz: Ponecháte si současné náměstky?

Náměstkům jsem řekl, že nechystám radikální velké změny. Seznámím se se situací, vyhodnotím ji a pak si sedneme.

A.cz: A co první náměstek Roman Boček, který stejně jako váš předchůdce ministr Fuksa na výkonné radě také hlasoval proti tomu, aby byl současnému vedení ODS prodloužen mandát?

Neuvažuju, že bych měl funkci prvního náměstka. O Romanovi Bočkovi platí totéž, co o ostatních: se situací se seznámím a pak se rozhodnu.

A.cz: Takže Roman Boček zůstane vaším náměstkem a nebude prvním náměstkem - chápu to správně?

V tuto chvíli ano.

 

Právě se děje

Další zprávy