Zneužil jsem náhrady, přiznal Ambrozek. Má za ně dům

Domácí Domácí
26. 8. 2010 12:20
Lidovecký exministr zřejmě zneužíval náhrady
Ambrozek skončil ve sněmovně, nyní míří k hejtmanovi Haškovi
Ambrozek skončil ve sněmovně, nyní míří k hejtmanovi Haškovi | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Potíže zákonodárců s takzvanými náhradami nekončí. Nejnověji se mezi ně zařadil někdejší lidovecký poslanec a exministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Postavil si za deset milionů dům a teď po tlaku novinářů přiznal, že na financování neoprávněně použil poslanecké náhrady.

Na rozpory v Ambrozkových financích upozornily Hospodářské noviny. Podle majetkových přiznání koupil lidovecký politik v roce 2008 za tři miliony pozemek se starým domem. O rok později ho ale za sedm milionů přestavěl, ovšem nepotřeboval žádnou hypotéku.

Listu MF DNES se následně Ambrozek přiznal, že na stavbu použil i poslanecké náhrady, které jsou určeny například na cestování.

Dovolená, chata, Antarktida

"Měli jsme byt v Praze, který jsme prodali. Moje žena ze svých podnikatelských aktivit měla dva miliony korun a potom to byly příjmy z vypořádání dědictví po dědovi a zbytek byly úspory," vysvětloval nejdříve HN politik, jenž se má zanedlouho stát vicehejtmanem Jihomoravského kraje.

Z materiálů, které exministr listu poskytl, ovšem vyplývá, že stále zbývá vysvětlit 5,5 milionu korun. A v politice si je za celou kariéru nevydělal.

Před pěti lety Právu přiznal, že má naspořeny dva miliony korun, aby od té doby našetřil zbytek, musel by dávat stranou celý plat.

Ambrozek přitom podle majetkových přiznání od té doby daroval 189 tisíc KDU-ČSL, pořídil si chatu za 350 tisíc a zaplatil si dovolenou na Antarktidě, která ho podle vlastního vyjádření přišla na 100 tisíc.

Na byt ve Stodůlkách jsem si vypomohl náhradami. Bohuslav Sobotka
Na byt ve Stodůlkách jsem si vypomohl náhradami. Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Sobotka taky šetřil, Paroubek počítal

Lidovecký exministr přitom není mezi českými zákonodárci výjimkou. Například úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka loni přiznal, že si z náhrad našetřil několik milionů na byt v Praze.

Náhrady do svých příjmů započítával i Sobotkův předchůdce v čele socialistů Jiří Paroubek. Legendárním se stal jeho dotaz, kdy se novinářů ptal: "Kdo z vás to má."

 

Právě se děje

Další zprávy