Živě: Zelení ponocovali. Atmosféra byla hustá

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
7. 9. 2008 2:45
Sjezd zelených jsme sledovali online
Na sjezd přišly emoce.
Na sjezd přišly emoce. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Teplice -Až do brzkých ranních hodin volili delegáti mimořádného sjezdu zelených nové vedení strany. Sedm členů předsednictva se volilo na tři části. Napřed každý místopředseda zvlášť a pak dohromady tři zbývající řadoví členové.

Ke každé dílčí volbě se vždy rozpoutala dlouhá diskuse, v níž se vystřídaly desítky řečníků.

Jak se blížilo ráno, atmosféra v teplickém sále byla čím dál unavenější. Místy zlostná a nervózní. Několik zmožených delegátů pobavilo svými výroky sál.

Rozpoutala se například hádka o to, kdo pro delegáty ubytované v Ústí nad Labem objedná autobusy.

A po půlnoci pak rozjařený delegát vzkázal plénu: "Já udělám cokoliv, jakkoliv a kdekoliv," znělo jedno z jeho poselství.

Deník Aktuálně.cz sledoval volby u zelených až do nočního jednání. Nepřetržitě po 18 hodin přinášel aktuální informace v online přenosu.

Přenos z volby předsedy strany si můžete přečíst ZDE:
 Bursík zvítězil. Sledovali jsme online

Volbu předsednictva jsme sledovali živě:

02:45 - Vážení čtenáři, pro tento okamžik online přenos končí. Zítra na stránkách Aktuálně.cz najdete další texty ze třetího dne sjezdu.

02:40 - Martin Bursík zvítězil na plné čáře. Předsednictvo je kompletní a všichni členové patří k Bursíkovu křídlu. Nové předsednictvo bude fungovat ve složení: Martin Bursík, Ondřej Liška, Kateřina Jacques, Martin Ander, Zuzana Drhová, Džamila Stehlíková a Ladislav Vrchovský.

00:30 - Unavené delegáty sjezdu čeká poslední volba náležící do bloku "volba předsednictva". O tři posty řadových členů předsednictva se utká 7 kandidátů. Ladislav Vrchovský, Džamila Stehlíková, Dušan Lužný, Zuzana Drhová, Milan Přívratský, Jiří Čáslavka a Jan Šlechta.

Jan Šlechta naboural ospalou atmosféru 16. hodiny druhého sjezdového dne. Rozjařený Šlechta mluvil nesmyslně a místy nesrozumitelně. "Já udělám cokoliv, jakkoliv a kdekoliv. A klidně se na to tady můžou delegáti v.....," znělo jedno z jeho kandidátských poselství.

00:10 - Třetím místopředsedou se stal opět Bursíkův stoupenec Martin Ander. Delegáti mu odevzdali 177 z 296 hlasů. Pražský radní Petr Štěpánek neuspěl.

23:08 - Atmosféra ve sjezdovém sále houstne. Ke slovu se dostávají i nadávky.

Několik desítek delegátů má provizorní ubytování v Ústí nad Labem, protože jim vedení včas nezajistilo ubytování v Teplicích. K hotelům je mají stejně jako v pátek dopravit autobusy. Ty ovšem musí objednat organizátoři. A podle všeho se k tomu zatím nechystají.

"Vzhledem k tomu, že jsou tady také lidé nad 60 let a jsme ubytováni až v Ústí, tak žádám, aby někdo objednal autobusy. Jsme tady drženi proti vlastní vůli, násilím," rozčiloval se jeden z delegátů.

22:45 - Program sjezdu, který do této chvíle nabral zpoždění zhruba sedm hodin, pokračuje. Představují se kandidáti na třetího místopředsedu. O funkci se uchází pražský radní Petr Štěpánek, stávající člen předsednictva strany Martin Ander a delegát Petr Dybowicz. Největší šanci má podle výsledků dosavadních hlasování Ander, za nímž stojí předseda Martin Bursík.

22:01 - Volba místopředsedů proběhla, volební komise sčítá odevzdané hlasy. Výsledky by měla oznámit ve 22:15, kdy končí přestávka.

21:38 - Diskuse se chvíli točila okolo zastoupení žen ve stranických orgánech Strany zelených a v politice vůbec. Džamila Stehlíková připomněla, že jednou z priorit zelených je gender politika a nabádala delegáty, aby na post místopředsedy zvolili ženu.

"Tady se hovořilo o gender. Ale já vám řeknu, Kateřina Jacques gender nepotřebuje. Tato žena by obstála, i kdyby byla muž," řekla pražská zastupitelka Eva Tylová a vysloužila si směs potlesku a posměchu.

21:15 - Probíhá rozprava před volbou místopředsedů. Na posty dvou řadových místopředsedů kandidují pouze dva kandidáti. Kateřina Jacques a stoupenec Dany Kuchtové Martin Tichý. Pokud bude splněno kvórum, mají oba dva své posty jisté.

Poté bude následovat ještě volba členů předsednictva.

20:45 - Ondřej Liška vzápětí poděkoval za hlasy a řekl, že je třeba budovat uvnitř strany mosty. "Myslím si, že máme ještě dostatek energie, abychom nějaké vytvořili. I ti, kteří mi nedali důvěru, chci s vámi spolupracovat," ubezpečil delegáty.

Dana Kuchtová s dojetím poděkovala za získané hlasy a oznámila, že se nebude ucházet o další funkce.

"Ve straně zelených zůstávám. Doufám, že budeme nadále spolupracovat. Těm z vás, kteří mi dali hlasy, bych chtěla říct: Prosím, nedělejte si z toho těžkou hlavu, že jsme tentokrát nevyhráli. Jedna z vás mě tu dnes vyzvala, abych odešla do konstruktivní opozice. Odcházím tedy tímto do konstruktivní opozice."

22:27 - Martin Bursík dostal dalšího svého člověka do vedení. Kateřina Jacques se stala po Ondřeji Liškovi druhou místopředsedkyní. Získala 207 z 308 hlasů. Její protikandidát Martin Tichý neuspěl, hlas mu dalo jen 90 delegátů.

20:33 - Hlasy jsou sečteny, 1. místopředsedou se se ziskem 212 hlasů stal Ondřej Liška. Dana Kuchtová prohrála svůj druhý vnitrostranický souboj. Dostala 122 hlasů.

19:39 - Rozprava skončila, delegáti právě rozhodují, kdo se postaví po bok Martina Bursíka. Bude to Kuchtová nebo Liška? Volební komise má výsledky zveřejnit ve 20:15.

19:34 - Přišel čas na reakce kandidátů na 1. místopředsedu. Ministr školství Ondřej Liška vyjmenoval úspěchy vlády a své zelené priority.

Dana Kuchtová během svého vystoupení především odrážela útoky. Pár delegátů jí vyčetlo údajné neúspěšné působení na ministerstvu školství. "Já vám říkám, opak je pravdou. Protože jsem byla úspěšnou ministryní, byla jsem zelenou ministryní, proto jsem musela odejít," hájí se.

Další člen Strany zelených se jí ptal, jaký má názor na protikandidáta Ondřeje Lišku. "Vážím si toho, že je to mladý člověk, který na sobě dokázal tak zapracovat, že může působit ve vysokých funkcích. Vážím si ho za to, že umí cizí jazyky," vyjmenovala Liškovy přednosti.

19:18 - Někteří delegáti ostře útočí na Danu Kuchtovou. "Vrtala díry do lodi, ve které všichni jedeme," myslí si jeden z nich. Podle něho je třeba po "kapitánovi Bursíkovi zvolit 1. námořníkem Ondřeje Lišku".

18:50 - I Ondřej Liška má mezi delegáty zastání. "Budeme tam, kde jsme byli, nedojde k žádné změně. Prosím, volte Ondřeje Lišku," vyzývala kolegy delegátka s číslem 33.

18:44 - Během rozpravy zatím vystoupilo více delegátů, kteří fandí Kuchtové. "Nevolme do těchto funkcí ty lidi, kteří už jsou ministry. Tím vytváříme tu oligarchickou skupinku," nabádal volitele delegát s číslem 147.

18:30 - Před několika minutami začala rozprava před volbou 1. místopředsedy. Kandidáti jsou dva - Dana Kuchtová a Ondřej Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy