Zestátněme sport, navrhuje Šlégr. A ČSSD není proti

Martina Machová Martina Machová
7. 3. 2010 13:55
Sociální demokraté chtějí rázně zasáhnout do sportovního sponzoringu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Většinu peněz, které jdou do sportu, by měl kontrolovat a přerozdělovat stát. A to včetně sponzorských darů jednotlivým sportovním svazům, nastínil svou vizi financování sportu nový odborník ČSSD hokejista Jiří Šlégr.

Šlégr by sportovcům ponechal jen individuální sponzorské dary. To samé by platilo i pro sportovní kluby.

"Tam jsou vlastníci a já přeci neřeknu vlastníkovi 'ty jsi dostal 10 milionů a teď je musíš dát do společného budgetu'," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Olympijský vítěz z Nagana za sociální demokracii kandiduje na Teplicku a Lidový dům o něm uvažuje jako o vládním zmocněnci pro sport nebo dokonce ministrovi.

Ačkoli sám Šlégr připomíná, že jde převážně o jeho osobní názory, které musí ještě prodiskutovat v rámci sociální demokracie, vypadá to, že není ve svých plánech osamocen.

"Dosavadní způsob sponzorování se podle mne se ukazuje být neefektivní. Změny v této oblasti považuji za nutné," tvrdí například místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

"Pokud to nezměníme, budeme mít jen Klapzubovy jedenáctky nebo self made ženy, jako je Sáblíková. A na to podle mne nelze sázet jako na budoucnost," varuje.

Detailní plány zatím nechce komentovat. Na ucelené koncepci totiž ČSSD stále pracuje. V obecnější rovině by se její některé části mohly objevit již na ideové konferenci sociální demokracie, která proběhne nadcházející víkend v Teplicích.

Svazy ale před podobnými kroky varují. "Něco takového bych očekával před pětadvaceti lety. Motivace shánět velkými svazy by byla tatam," míní generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban, který má toky peněz v hokeji na starost.

"Každý svaz se snaží sehnat co nejvíc a dost dobře si neumím představit, že by peníze, které svaz ledního hokeje prostřednictvím svých partnerů sežene, odčerpávaly jiné sporty," komentuje Šlégrovy plány.

Podle něj spíš svazy očekávají spíš větší podporu státu pro sport, aby se alespoň vyrovnal poměr prostředků, které stát do sportu posílá, vůči sumám, které naopak na sportovním byznysu vydělává. Rozdíl se pohybuje mezi 1,1 až 3,7 miliardy korun.

S novým způsobem, jak zajistit dostatečné prostředky pro sport přišel v nedělních Otázkách Václava Moravce předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj by firmy s významnou tržní silou, tedy s obratem nad pět miliard, měli povinnost odvádět jedno procento ze základu daně na charitativní účely, a to zejména na sport a kulturu.

 

Právě se děje

Další zprávy