Zemanův muž je zpět. Část ČSSD chce Foldynu za poslance

Martina Machová Martina Machová
13. 6. 2009 20:15
Mám šanci se prosadit, míní Foldyna po odstavení při krajských volbách
Jaroslav Foldyna byl krajským lídrem ČSSD. Hejtmanem se ale nestal
Jaroslav Foldyna byl krajským lídrem ČSSD. Hejtmanem se ale nestal | Foto: Ondřej Besperát

Děčín - Populární ústecký sociální demokrat Jaroslav Foldyna získal nominaci pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. V sobotu se pro něj jako pro jedničku ČSSD za Děčínsko postavila většina místních členů.

Foldyna je tak dalším výrazným jménem, které útočí na volitelné pozice oranžové kandidátky na severu Čech. Dalšími jsou například předseda strany Jiří Paroubek, jeho asistent a šéf ČSSD na Ústecku Petr Benda, či hokejista Jiří Šlégr.

Favoritka předsedy Paroubka, hvězda seriálu Pojišťovna štěstí Kateřina Brožová, se své nominace v pátek ráno vzdala.

Foldyna si věří

A Foldyna si věří. Domnívá se, že by se do čela ústecké kandidátky dostat mohl. A to i přesto, že patří mezi vnitrostranické kritiky Jiřího Paroubka.

„Mám k tomu několik racionálních důvodů. Volební výsledky říkají, že jméno je pro kandidátku přínos. A pak by se tím do jisté míry narovnala situace z krajských voleb, kterou řada lidi posuzuje jako negativní," míní Foldyna.

Právě Foldynu totiž jeho spolustraníci v čele s šéfem kraje Bendou po vyhraných krajských volbách odstavili. Ačkoli byl lídr ČSSD, hejtmanem se nestal. Nepomohlo mu ani získání devíti tisíc preferenčních hlasů, tedy nejvíce v celém regionu.

Jaroslav Foldyna a Petr Benda na ústeckém krajském zastupitelstvu
Jaroslav Foldyna a Petr Benda na ústeckém krajském zastupitelstvu | Foto: Martina Machová

Místo něj v čele ústeckého kraje usedla náměstkyně chomutovské primátorky Ivany Řápkové Jana Vaňhová, což vyvolalo nesouhlas jak u části straníků, tak u veřejnosti.

Proti velké koalici

A důvod? 

Foldyna nechtěl pokračovat ve spolupráci s občanskými demokraty  ve vedení kraje. Naopak jeho ostatní kolegové, se zkušenostmi z koalic s ODS z kraje a radnic, však byli pro.

"Část sociálních demokratů se bojí změn a raději by pokračovala v zaběhnutých pořádcích. Nechtějí přetrhat ekonomické vazby, které vznikly během minulého volebního období," vysvětloval tehdy odvrhnutí úspěšného lídra zdroj blízký vedení ústecké ČSSD, který si nepřál být jmenován. Jeho jméno však redakce zná.

Sociální demokraty na Ústecku kritizoval za odstavení Foldyny i jeho přítel Miloš Zeman.

"Je to zrada na voličích. Strana, která opustí své voliče, musí počítat s tím, že voliči příště opustí ji," komentoval rozhodnutí většiny zastupitelů sociální demokracie její expředseda po ustavujícím zastupitelstvu, na kterém se lídr kandidátky nedostal ani do rady hejtmanství.  

Finále za dva týdny

Konečnou podobu kandidátky za Ústecký kraj určí až konference, která se koná 25. června v Teplicích.

Tradičně se na předních a tedy i volitelných místech objevují právě lídři jednotlivých okresů. Šéf severočeské ČSSD a asistent Jiřího Paroubka Petr Benda však již v úterý naznačil, že možností je víc.

„Nevylučuji, že bude platit toto pravidlo. Zároveň ale neříkám, že krajský výkonný výbor se nebude bavit o tom, že by sestavil kandidátní listinu jinou formou. I to nám umožňuje náš řád," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy