Zeman: Profesorům dekrety podepíšu, ale nepředám

ČTK ČTK
12. 1. 2014 18:17
Na jmenování v současné době čeká 85 profesorů.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když nebude schválen návrh novely o jmenování profesorů, podepíše jim sice prezident Miloš Zeman dekrety, pověří však ministra školství, aby jim je předal. 

Hlava státu je ale přesvědčena, že by novela, která svěřuje jmenování profesorů do rukou předsedy Senátu, mohla být schválena ve zrychleném čtení již do konce ledna. Zeman to uvedl v neděli v pořadu České televize - Otázky Václava Moravce.

"V takovém případě bych postupoval stejně jako v případě docenta Putny, to znamená jmenovací dekret bych sice podepsal, ale pověřil bych ministra školství, tak jak se to často stávalo i za minulých prezidentů, aby dekrety těmto profesorům předal, a myslím si, že pro drtivou většinu z nich by to bylo horší řešení, než když jim to slavnostně v Karolinu předá předseda Senátu," popsal Zeman, jak by situaci řešil, kdyby novela neprošla.

Za úplně nejhorší variantu by prezident považoval, kdyby nakonec profesory jmenovali rektoři. V takovém případě by podle něj chyběla přenositelnost titulu mezi univerzitami a hrozilo by, že rektor bude mít vůči určitému kandidátovi osobní sympatie, nebo antipatie. Existovala by také možnost, že profesora bude jmenovat rektor, který je sám docentem, což by podle Zemana bylo "poněkud absurdní".

V současné době čeká na jmenování 85 profesorů. Zeman to ale za svou chybu nepovažuje, protože se prý na změně zákona dohodl s tehdejším ministrem školství Petrem Fialou (ODS) již v květnu minulého roku. 

"Já jsem se naopak snažil vyjít profesorům vstříc tím, že když chtějí nějakou reprezentativní osobu, která by posvětila jejich jmenování, tak že takovou reprezentativní osobou je předseda Senátu," uvedl Zeman, který také zopakoval, že prezident není "automat na podpisy" a nelze ho nutit, aby jmenoval profesora proti svému přesvědčení.

Návrh novely o jmenování profesorů schválila nedávno vláda Jiřího Rusnoka v demisi i přes odpor rektorů, podle nichž nebyl návrh projednán se zástupci vysokých škol. Nyní se novelou bude zabývat Parlament.

Zeman také uvedl, že 21. ledna jmenuje 15 rektorů. "Prostudoval jsem si jejich životopisy. Neshledal jsem žádné nové docenty Putny. S čistým svědomím budu jmenovat 15 rektorů," řekl Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy