Zeman doplnil tým poradců, budou pracovat zadarmo

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 5. 2013 15:36
V čele osmičlenné skupiny externích poradců bude Zemanův kancléř Vratislav Mynář
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman představil v úterý zbytek svého poradního sboru. Ten bude tvořit 8 lidí, kteří, jak zdůraznil Zeman, nebudou za svou činnost placeni.

Do týmu přibyl Jaroslav Hanák, který bude zodpovídat za oblast průmyslu, dopravy a stavebnictví, Hynek Kmoníček, který bude prezidentovi radit v oblasti zahraniční politiky, a expert na sociální otázky Jaroslav Zavadil.

Již dříve bylo jasné, že v čele skupiny externích poradců bude stát prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ve věcech právních bude Zemanovi radit někdejší nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Ve sboru také usedne místopředseda SPOZ Martin Nejedlý, který je poradcem pro spolupráci s podnikateli, pro záležitosti ekonomické pak Jiří Rusnok a pro agendu zemědělství František Čuba.

"Nikdo, ani přímo zvolený prezident, není všeználek a samozřejmě je nutné, aby se opíral o určitý expertní tým. Úmyslně zdůrazňuji expertní tým, nikoliv placené poradce, protože placení poradci, právě proto, že jsou placeni, často souhlasí se svým šéfem jenom proto, aby nepřišli o místo a o plat," prohlásil Zeman, podle kterého jde o mediálně zajímavé téma, podle zásady, že "čím méně důležitý problém, tím více se o něj zajímají novináři".

Zemanův poradní tým by měl nahradit politický odbor, který existoval za prezidentské éry Václava Klause či už jeho předchůdce Václava Havla. Nyní by tým měli tvořit externí poradci.

Agenda současného politického odboru by měla spadat přímo pod kancléře.

"Žádní další experti, s výjimkou lidí, které si pozvu na porady ke konkrétním dílčím otázkám, v tomto týmu figurovat nebudou. A znovu opakuji, že ani tito experti nebudou žádným způsobem placeni," dodala hlava státu.

Hanák je v současnosti šéfem Svazu průmyslu a dopravy ČR, Zavadil je předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů, Kmoníček zastává funkci ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy