Železný neuspěl se stížností na volby

Tomáš Fránek
9. 2. 2007 11:31
Brno - Vladimír Železný a jeho Nezávislí demokraté neuspěli u Ústavního soudu se snahou zpochybnit volby do Poslanecké sněmovny z června loňského roku.

Ústavní soudci nyní s definitivní platností odmítli stížnost Železného strany týkající se diskriminace malých stran a neústavnosti jedné části volebního zákona.

Nezávislým demokratům, kteří ve volbách nezískali ani jedno procento hlasů, se totiž nelíbil verdikt Nejvyššího správního soudu, který rozhodl, že Česká televize v předvolební kampani Nezávislé demokraty ani další malé strany nijak nepoškodila.

Televize nechybovala

Železný a jeho strana si stěžovali na to, že Česká televize nedávala prostor v předvolební kampani malým stranám a výrazně tak ovlivnila předvolební kampaň a tím i výsledky voleb.

Nezávislým demokratům vadilo především obsazení předvolebních televizních debat převážně zástupci stran, které měly podle průzkumů největší šanci na zvolení do sněmovny.

Nezávislí demokraté nebyli jediní, kdo si na přístup televize stěžoval, s podobným problémem se na soud neúspěšně obrátili také Nezávislí.

Železbý chyběl, ale podle soudu diskriminován nebyl.
Železbý chyběl, ale podle soudu diskriminován nebyl. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Česká televize se hájila tím, že všechna kandidující seskupení měla v souladu s volebním zákonem vymezen v jejím vysílání rovnocenný prostor.

I v předvolebních debatách se podle ní objevovali zástupci neparlamentních stran. Volebním vysíláním veřejnoprávní televize se zabývala také Rada České televize, která jej chválila a vyslovila mu uznání.

Ani podle Nejvyššího správního soudu k poškození malých stran nedošlo.

"Vážili jsme, na základě čeho Česká televize obsazovala tyto pořady a došli jsme k závěru, že nedošlo k protiprávnosti. Vyváženost a objektivita není totéž co zachování mechanické rovnosti mezi politickými stranami a hnutími, které se účastní voleb," vysvětlila členka senátu Miluše Došková.

"Roli médií nelze přeceňovat, lidé jsou jimi obklopeni neustále a musí činit v této masáži všechna rozhodnutí," doplnil předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Měřítko do budoucna

Ústavní soudci nyní dospěli k názoru, že Nejvyšší správní soud rozhodl správně. "Závěr Nejvyššího správního soudu o tom, že je ústavně přípustné, aby za dodržení ústavních principů byl  politickým stranám v rámci veřejnoprávního média vyměřen další vysílací čas diferencovaně podle jejich významu, Ústavní soud hodnotí jako ústavně akceptovatelný," uvedli ústavní soudci.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu navíc podle ústavních soudců ukazuje, jaké chování televize lze v budoucnu akceptovat. "Tím přispívá ke kultivaci volné soutěže politických sil a zamezuje i potenciální diskriminaci těchto soutěžitelů," uvedli ústavní soudci.

Ústavní soudci nezjistili ani to, že bylo porušeno právo Železného strany na soudní ochranu.

Logo Nezávislých demokratů
Logo Nezávislých demokratů | Foto: Aktuálně.cz

Nezávislí demokraté navrhli Ústavnímu soudu také to, aby kvůli neústavnosti zrušil část volebního zákona týkající se možnosti navrhnout neplatnost voleb. Podle Nezávislých demokratů totiž zákon neumožňuje podat návrh na vyslovení neplatnosti voleb a jde napadnou pouze neplatnost volby zvoleného kandidáta.

Ústavní soud ale uvedl, že tvrzenou  neústavnost napadeného ustanovení volebního zákona považuje za  nepřijatelnou a za zjevně neopodstatněnou.

Odmítnutí návrhu Nezávislých demokratů je první stížností na volby do Poslanecké sněmovny, o které ústavní soudci rozhodli.

Ještě se budou zabývat stížností Nezávislých a strany SNK Evropští demokraté.

I ona si stěžovala na to, že neměla takový prostor v médiích jako současné parlamentní strany. Stížnost se týká také ministerstva financí, které navzdory soudním rozhodnutím odmítlo straně vyplatit příspěvky za mandáty z pražských komunálních voleb v roce 2002.

 

 

Právě se děje

Další zprávy