Zelení vyzývají koalici, aby rozhodla o Čunkovi

Jakub Antoš
14. 4. 2007 16:54
Chtějí, aby rozhodla o odstoupení nebo odvolání Čunka
17. ledna 2007: Premiér a vicepremiéři - Mirek Topolánek s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem při hlasování o důvěře vlády.
17. ledna 2007: Premiér a vicepremiéři - Mirek Topolánek s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem při hlasování o důvěře vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Usnesení žádá koaliční skupinu K9, ve které jsou vždy tři zástupci za každou stranu, aby příští týden rozhodla o odstoupení nebo odvolání Jiří Čunka, řekl Aktuálně.cz ještě před tiskovou konferencí jeden z významných členů Republikové rady.

Podle Martina Bursíka ale nejde o ultimátum. Neznamená to, že pokud Čunek neodejde, odejdou zelení.

Bursík novinářům po jednání rady zároveň oznámil, že zelení budou požadovat, aby se Čunek nevyjadřoval k romské problematice a nezasahoval tak do kompetence ministryně Džamily Stehlíkové.

Republiková rady o Čunkovi jednala podstatnou část odpoledne.

S prvním příspěvkem vystoupil předseda Martin Bursík, poté následovala diskuse. Hlasováním byla schváleno právě to usnesení, které vyzývá K9 k jednání a zaujetí jasného postoje.

Jedním z návrhů bylo i ultimativní usnesení. To byla ale už během dnešního jednání podle jedné z členek nepravděpodobné.

Martin Bursík přichází na jednání rady. Má se mluvit i o Čunkovi
Martin Bursík přichází na jednání rady. Má se mluvit i o Čunkovi | Foto: Ondřej Besperát

"Někteří členové jsou pro ultimativní usnesení - Buďto odejde on, nebo my. Já si ale myslím, že takové usnesení spíše neprojde. Nechce se nám mesianisticky trpět za někoho jiného," řekla deníku Aktuálně.cz členka Republikové rady za Prahu 1 Anna Voňavková.

Zelení mají problém: Čunka

Čunek již několik týdnů čelí tlaku na odstoupení kvůli obvinění z korupce. Jeho pozici ve vládě oslabily také sporné výroky na adresu Romů.

Podle zelených korupční kauza i "neurvalá" slova o Romech vládu poškozují. Šéf zelených Martin Bursík minulý týden naznačil, že další účast v kabinetu, kde působí Čunek, bude pro zelené problém. Podobně se vyjádřili i další lídři strany.

Někteří členové republikové rady již v prosinci varovali před tím, aby zelení do vlády spolu s Čunkem vstupovali. Rada nakonec koalici s ODS a lidovci vedenými Čunkem neodmítla. Odsoudila ale jeho postup vůči romským neplatičům nájemného ve Vsetíně.

Matěj Stropnický (uprostřed na snímku ze sjezdu Strany zelených) se stal místopředsedou Republikové rady.
Matěj Stropnický (uprostřed na snímku ze sjezdu Strany zelených) se stal místopředsedou Republikové rady. | Foto: Ludvík Hradilek

Rebel ve vedení Republikové rady: Stropnický

Hlavním bodem dnešního uzavřeného jednání vrcholného orgánu Strany zelených Republikové rady však byla volba vedení rady. Členové si do vedení zvolili Dalibora Stráského, který tak je novým předsedou rady. Místopředsedy se stali Matěj Stropnický a Jana Drápalová.

Člen strany za Prahu 3 Matěj Stropnický má mezi zelenými nálepku stranického rebela. Je znám svou hlasitou kritikou některých kroků zelených, týkajících se třeba radaru.

Na únorovém sjezdu strany vedení vyčetl, že se podle něj snaží být příliš centralistická a neohlíží se na názory členské základny. Tvrdí také, že zelení jsou ve vládě příliš pod vlivem ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy