Zelení přemlouvají Bursíka ke kandidatuře do Sněmovny

Domácí Domácí
3. 10. 2009 13:45
Bursík možnost kandidovat v řádných volbách nevyloučil
Foto: Jan Langer

Praha - Strana Zelených přesvědčuje svého bývalého předsedu, aby se postavil na kandidátku v řádných červnových volbách do poslanecké sněmovny. Martin Bursík se vzdal svého postu i další kandidatury po neúspěšných volbách do Evropského parlamentu.

"Udělal jsem u nás neobvyklý krok a vzal jsem odpovědnost na sebe. Udělal jsem dobře i přesto, že další události spojené s Olgou Zubovou ukázaly, že jsem mohl ovlivnit její jednání a škody způsobené Straně zelených jen minimálně," naráží Bursík na  to, že poslankyně a bývalá členka SZ Olga Zubová poškodila zelené a nakonec se pro předčasné volby ocitla na kandidátní listině sociální demokracie.

Nyní podle časopisu Týden vzhledem ke zrušení předčasných voleb ale Bursík může svůj názor změnit a ucházet se v řádných volbách znovu o poslanecký mandát. Ke kandidatuře ho údajně přemlouvá především současný šéf strany Ondřej Liška.

"Kandidaturu do řádných voleb zcela nevylučuji. Přemlouvá mě k tomu Ondřej Liška i mnoho jiných," přiznal Bursík.

Podle Lišky by Bursíkova kandidatura byla pro stranu prospěšná. Kdy se však bývalý předseda strany definitivně rozhodne, zatím není jasné.

Jistě by to ale bylo až po sjezdu, který musí zelení svolat, aby potvrdili mandát nového předsedy. Na Bursíkovo rozhodnutí by mohla mít vliv i atmosféra mezi delegáty sjezdu. "I teď s Martinem Bursíkem konzultuji záležitosti týkající se strany , naše spolupráce je skvělá a zkušenosti a názory Martina velmi cenné," dodává Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy